Fam. Piperaceae, pepparväxter

 

<<— | Peppar | Långpeppar | Betelpeppar | —>>

 

 
GÅ TILL
Startsidan >>

Inledning >>
Facit >>

Frukttyper >>
Fruktnamn >>
 

Fruktlista >>
Register >>
Galleri >>

Boktips >>
Webbtips >>


Naturinfo & Foto AB
Etienne Edberg
 
Detta är en preliminär provsida,
som uppdateras efterhand




Peppar (vanlig peppar)
Piper nigrum

En: Black pepper
No: Svart pepper (bokmål), svart pepar (nynorsk), Da: Sort peber
Ty: Pfeffer, echten Pfeffer (grüner, schwarzer, roter, weisser Pfeffer)
Fr: Poivre noir (poivre blanc, poivre vert)
Span: Pimienta


Ursprung & förekomst

Kommer från södra Asien, troligen området norra Indien–Burma, men exakt ursprung okänt. Odlats på Malabarkusten (sydvästra Indien) i över 3 000 år och började odlas på Java på 100-talet f.Kr. Kom till Europa på Alexanders den store tid (300-talet f.Kr.).
     Länge hade Araberna monopol på handeln med peppar och de hemlighöll varifrån den kom. Från Indien skeppades den till Arabiska halvön och transporterades vidare landvägen med kamelkaravaner. Pepparn växte i betydelse under medeltiden och växte i pris så att den kom att dominera världshandeln under flera hundra år. Efter fjärde korståget (1200–1204) fick Venedig ensamrätt att handla med araberna och därmed kontroll över handeln i Europa. De skyhöga priserna var drivfjäder för de stora upptäcktsresorna på 1400–1500-talen när man sökte sjövägen till pepparns (och andra kryddors) ursprung förbi det dåvarande Osmanska riket och de arabiska handelsmännen, och det var den viktigaste orsaken till att Portugal, Holland, Frankrike och England stred om herraväldet i Sydostasien under 15–16–1700–talen.
     Idag odlas peppar i hela den tropiska världen. Viktiga produktionsländer är Indien, Sri Lanka, Indonesien, Filippinerna, Brazilien, Västindien, Nigeria, Östafrika och Madagaskar.


Beskrivning & användning

En tropisk klängväxt med ovala något spetsiga blad. Klättrar upp till 10–15 m på trädstammar. De obetydliga blommorna växer i axlika samlingar. Frukten är en liten röd stenfrukt (ofta felaktigt kallad ett bär) och ur den framställs svart-, vit-, grön- och rödpeppar, se nedan. Används som krydda, hel (i grytor och inläggningar) eller mald. Den ökande efterfrågan under medeltiden sammanhänger bl.a. med ökande köttkonsumtion. Peppar användes för att konservara kött, men även för att sätta piff på en ensidig kost och dölja dålig smak på dålig mat. Svårtillgängligheten och det höga priset medförde att man ofta använde alternativ, och alternativen kallades också peppar, inte minst för att missleda konsumenter, därav namn som kryddpeppar, chilipeppar etc., se nedan.
     Äkta peppar:
Vitpeppar är frön av mogna frukter, som befriats från fruktkött, skalats och torkats.
Svartpeppar erhålls av de halvmogna gröna frukterna, som läggs ut i solen för att jäsa och torka.
Grönpeppar är omogna frukter. De kan lufttorkas, frystorkas eller läggas in i vinäger eller saltlag. I Sydostasien används ofta färsk grönpeppar, medan i vår del av världen är inlagd vanligast (utom i kryddblandningar med hela pepparkorn då den används torkad).
Rödpeppar är mogna frukter, färska eller inlagda. Används sällan. Skall ej förväxlas med rosépeppar (se nedan), som är den vanligaste i kryddblandningar med röda pepparkorn.

Från andra växter:
Kryddpeppar = piment kommer från kryddpepparträdet, fam. myrtenväxter >>
Rosépeppar, se Peruansk pepparträd, Schinus molle, fam. sumakväxter >>
Chilipeppar, spanskpeppar & kajennepeppar är olika former av paprika, Capsicum-arter, fam. potatisväxter >>
Sichuanpeppar är skal av frukterna från vissa Zanthoxylum-arter, fam. vinruteväxter >>
Meleguetapeppar = paradiskorn var ett vanligt pepparsubstitut under medeltiden och renässansen, se fam. ingefärsväxter >>


  
Blomställningar av långpeppar. T.h. i närbild.
Botanischer Garten, Berlin

Långpeppar, Piper longum
     En: Long pepper, Indian long pepper
     Ty: Langer Pfeffer, Stangenpfeffer, Fr: Poivre long oléagineaux, poix chinoise
En nära släkting till vanlig peppar och växten liknar denne, men frukterna är mindre. Det man använder är de hela fruktkolvarna. Kommer ursprungligen från norra Indien, där den använts som krydd- och medicinalväxt i flera tusen år. Spreds tidigt till ”Pepparkusten” och kom till Europa några hundra år före vanlig peppar. Var viktig under medeltiden, men ersattes så småningom helt av vanlig peppar.
     Har på senare tid åter börjat användas i Grekland, men är annars ovanlig i europeisk matlagning. Däremot förekommer den i syd- och sydostasiatiska pickles och curryrätter och i nordafrikanska kryddblandningar.



Betel, betelpeppar, Piper betle
     En: Betel, betel pepper
     Ty: Betel Pfeffer, Fr: Bétel
En släkting till vanlig peppar, men det är bladen som används (bl.a. tillsammans med betelnöt >>), inte frukterna, och därför omnämns den här endast parentetiskt.
 
Blad av Piper nigrum
Kew Gardens, London


Omogna pepparfrukter. Bergianska
trädgården, Stockholm


Från vänster till höger:
Grönpeppar, hela omogma frukter
Vitpeppar, frön av mogna frukter
Svartpeppar, torkade halvmogna frukter


En vanlig pepparblandning. Nedan
sorterat från klockan tolv medurs:
kryddpeppar, vitpeppar, rosépeppar,
svartpeppar och grönpeppar.

<< Överst på sidan  |  Nästa sida: Kallaväxter >>


Allmän info


Samtliga foto, om ej annat angivits, copyright © Etienne Edberg
All photos, unless otherwise stated, copyright © Etienne Edberg


Denna sida har producerats av Etienne Edberg NATURINFO & FOTO AB
Copyright © Etienne Edberg
info(at)ee-naturinfo(punkt)se
Denna sida uppdaterades senast 2016-07-13