|
|
Detta är en preliminär provsida, som uppdateras efterhand
|
|
Kardemumma (grön kardemumma)
Elettaria cardamomum
En: Green cardamom, true cardamom (alt. spelling: cardamon, cardmum)
No: Kardemomme, Da: Kardemomme, Ty: Grüne Kardamom
Fr: Cardamome (cardamome aromatique, cardamome verte)
Ursprung & förekomst
Har sitt ursprung i städsegröna bergskogar i södra Indien och Sri Lanka. Var känd i Europa redan under antiken, men har inte tillhört de stora handelskryddorna. Förr skördades främst vilda bestånd, men under 1900-talet började man odla i stor skala. Odlas idag i flera tropiska länder såsom Tanzania, Malaysia och Papua Nya Guinea. Största producenten är Guatamala, där den infördes på 1910-talet, tätt följd av Indien. Nära halva världsproduktionen förbrukas i Norden och Mellanöstern.
Beskrivning & användning
En flerårig ört, som vildväxande kan bli över fem meter hög, men i odling vanligen bara 23 meter. Består av en jordstam, från vilken skjuter upp skott med två rader stora lancettlika blad. Blommorna sitter i glesa vippor på separata meterlånga skott. Frukten är en centimeterstor trerummig spolformad kapsel (hos vildformen upp till 5 cm lång). Den är gulaktig till ljusgrön och innehåller 56 frön i varje rum. Frukterna mognar efter hand och måste plockas mogna, varför skörden är utdragen. Detta bidrar till att priset blir högt; det är den tredje dyraste kryddan efter saffran och vanilj räknat per viktenhet.
Det är fröna som används som krydda, hela eller malda. Hållbarheten hos fröna är dock låg och i internationell handel säljs därför kardemumma ofta i form av hela torkade kapslar. Förr torkades de i solen, men numera är de oftast maskintorkade. I Norge, Sverige och Finland används kardemumma som smaksättning i bakverk, vilket knappast förekommer utanför Norden, och i arabländerna huvudsakligen för att smaksätta kaffe, te och sötsaker. I andra delar av världen, framför allt i södra och östra Asien, används den i allehanda grönsaks- och kötträtter, även i söta desserter. Förekommer också i flera afrikanska och asiatiska kryddblandningar (och inte minst i glöggkryddor).
Ur fröna kan extraheras olja, som används såväl inom livsmedelsindustrin som inom tobaks- och parfumindustrin. Bl.a. ingår kardemummaolja som smaksättning i en del likörer, mest känd är Bénédictine, även kallad munklikör.
Det sägs att de gamla egyptierna tuggade kardemummafrön för att rena tänderna. I delar av Indien tuggas kardemummafrön som tuggummi.
Flera Amomum- och Aframomum-arter (se nedan) används på samma sätt som äkta kardemumma och får ibland tjäna som substitut (eller förfalskning, om man så vill).
Kardemummabulle |
|
Bildtext |
Lorem ibsum.
|
| |
Kardemummakapslar.
Botanischer Garten, Berlin.
Torkade kapsar av grön kardemumma
inköpta i turkisk butik i Berlin.
Några öppnade kapslar.
Kardemummakapsar och frön. I Sverige
säljs fröna som kardemummakärnor.
|
|
<< Överst på sidan
|
|
Nepalkardemumma (svart kardemumma)
Amomum subulatum
En: Black cardamom (also hill, Bengal, Indian, Nepal, greater, winged, brown cardamom)
Ty: Schwarze Kardamom, Nepal-Kardemom, Brauner Kardemom
Fr: Cardemome brune
Beskrivning
Kommer från östra Himalayaområdet, där också den huvudsakliga odlingen sker: östra Nepal och angränsande Darjeeling och Sikkim i norra Indien samt i Bhutan.
En meterhög ört med nära halvmeterlånga smala blad. Blomställningar sitter nära markytan på korta skott som skjuter upp från jordstammen. Frukten är en rund, rödbrun trerumig kapsel. Efter skörd torkas kapslarna traditionellt över öppen eld, vilket ger en rökig smak. Fröna används som krydda på samma sätt som grön kardemumma, ibland som ersättning för äkta kardemumma, men nog oftast som en egen krydda. Den används för att smaksätta te (både grönt och svart), att krydda såväl varmrätter som söta desserter, att tugga som godis etc. Den används också inom traditionell folkmedicin.
Närstående arter
Det finns ett stort antal Amomum-arter i sydöstra Asien och ostindiska övärlden. Några odlas som kardemummasubstitut och flera används lokalt som krydd- och/eller medicinalväxter. Exempel är javakardemumma (cluster or round cardamom, A. compactum), stor javakardemumma (Java cardamom, A. maximum), kambodjakardemumma (Cambobodian or Siam cardamom, A. krervanh), hainankardemumma (A. longiliculare) och malabarkardemumma (false or Malabar cardamom, A. villosum) för att nämna några som begåvats med svenska namn.
 |
Torkade frukter av cauguo i Asian Supermarket.
Import från Kina. Mycket lik nepalkardemumma,
troligen Amomum tsao-ko (en: tsao-ko cardamom),
som odlas i södra Kina (Yunnan) och i Vietnamn.
Anses nära hotad i vilt tillstånd eftersom bara fyra
vilda bestånd är kända.
|
| |
Nepalkardemumma (de större) jämfört
med grön (äkta) kardemumma.
Nepalkardemumma, torkade fruktkapslar.
Import från Indien
|
|
<< Överst på sidan
|
|
Paradiskorn (meleguetapeppar)
Aframomum melegueta
En: Grains of paradise, melegueta pepper, Guinea grains, Guinea pepper
Anm. Guinea pepper kan även avse Xylopia aethiopica, fam. Annonaceae
Ty: Paradieskörner, Guineapfeffer, Meleguetapfeffer
Fr: Maniguette
Ursprung & förekomst
Härstammar från tropiska Västafrika, där den odlas från Guinea till Angola. Via slavhandeln kom den till Sydamerika och odlas idag i bl.a. Guyana och Surinam. Viss odling förekommer även i bl.a. Etiopien och Indien.
Omnämnd av Plinius den äldre (2379 e.Kr.), men verkar ha varit bortglömd i Europa under lång tid för sedan omnämns den inte förrän år 1214 i Trevisio (norra Italien). Det var i alla händelser en vanlig krydda, framför allt som pepparsubstitut, under medeltiden och renässansen. Från början kom den till Nordafrika och medelhavsområdet med kamelkaravener över Sahara, men från slutet på 1400-talet importerades den sjöledes från Västafrika, framför allt från Pepparkusten i nuvarande Liberia. Användningen avtog när sjövägen till Indien upptäcktes och äkta peppar blev mer tillgängligt.
Beskrivning & användning
En halvannan meter hög ört .
Förr vanlig som pepparsubstitut, men numera obetydlig användning utanför ursprungsområdet. Förekommer som krydda i vissa korvar, ösorter och spritdrycker (bl.a. i norsk akvavit) och iband som extra goumetkrydda.förekommer i vissa korvar, utom till vissa korvar
Aframomum angustifolium , kamerunkardemumma
| |
Bildtext 5
Bildtext 6
|
|
<< Överst på sidan
|
|
FruktnamnFyra
Latinskt namn (Eventuellt alternativ)
En: Engelska
No: Norska, Da: Danska, Ty: Tyska, Fr: Franska
Xx: Annat språk, Yz: Annat språk
Ursprung & förekomst
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Beskrivning
Lorem ipsum dolor sit amet.
Användning
Lorem ipsum dolor sit amet.
| |
Bildtext 3
Bildtext 4
|
|
<< Överst på sidan
|
|
FruktnamnFem
Latinskt namn (Eventuellt alternativ)
En: Engelska
No: Norska, Da: Danska, Ty: Tyska, Fr: Franska
Xx: Annat språk, Yz: Annat språk
Ursprung & förekomst
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Beskrivning
Lorem ipsum dolor sit amet.
Användning
Lorem ipsum dolor sit amet.
| |
Bildtext 5
Bildtext 6
|
|
<< Överst på sidan | Nästa sida: Lotusväxter >>
Allmän info
|
Samtliga foto, om ej annat angivits, copyright © Etienne Edberg
All photos, unless otherwise stated, copyright © Etienne Edberg
|
|
Denna sida har producerats av Etienne Edberg NATURINFO & FOTO AB
Copyright © Etienne Edberg
info(at)ee-naturinfo(punkt)se
|
Denna sida uppdaterades senast 2018-09-24
|