Inledning

Om denna framställning

 

<<—Startsida | Vad är en frukt?—>>

 

 
GÅ TILL
Startsidan >>

Facit >>

Frukttyper >>
Fruktnamn >>
 

Fruktlista >>
Register >>
Galleri >>

Boktips >>
Webbtips >>


Naturinfo & Foto AB
Etienne Edberg
 
Detta är endast en preliminär ofärdig förlaga.
Hur detta verk skall göras tillgängligt är än så länge oklart. På
nätet mot lämplig avgift, på DVD-skiva och/eller på annat sättAllt fler exotiska frukter dyker upp på fruktdiskarna i Sverige.
Pepino, mangostan, oval kumquat, drakfrukt, jackfrukt, stjärnfruktBakgrund

Som reseledare på rundresor i varma länder får jag ofta frågor om diverse främmande frukter som vi träffar på, såväl vildväxande som i odlingar och på marknader, och/eller som dyker upp på matbordet. Denna framställning bygger på anteckningar jag under årens lopp ställt samman för att kunna svara på frågorna; kortfattade basfakta om ursprung, förekomst och användning, samt lite mer eller mindre intressant kuriosa.

Från början tänkt att bli en liten behändig bok att kunna ta med i bagaget. Men de flesta resenärer har tillräckligt med bagage ändå, och reseledare oftast ännu mera, så fler böcker att släpa på är ingen hög prioritet. Önskemål har framförts att istället sätta samman materialet i elektronisk form så att man kan ta del av det via sin medhavda smartphone, läsplatta eller laptop. Det underlättar också rättelser och kompetteringar.
     Under arbetets gång har det kommit flera förträffliga böcker i ämnet, bl.a. av Lennart Engstrand & Marie Widén om frukter och av Eriksen m.fl. om nyttoväxter (se litteraturtips >>). Utmärkta som referensverk att ha hemma, men inte speciellt bagagevänliga.
Vilka frukter finns med?

De som finns med, eller är tänkta att finnas med, framgår av fruktlistan >>

Jag utgår från den botaniska definitionen, varför här finns med en hel del som i till vardags kanske inte kallas för frukt.
     Tanken är att få med de viktigaste och mest spridda frukter, som används till föda, krydda, njutningsmedel, industriråvara eller annat. Därtill några, som inte har någon speciell användning, men som ofta blir uppmärksammade på grund av sin storlek eller sitt utseende. Tonvikten ligger förstås på de exotiska och mindre kända, men det är svårt att dra gränser, så de välbekanta kan inte helt uteslutas.Ordning

Frukterna är grupperade familjevis i ungefärlig systematisk ordning såsom framgår av fruktlistan >>. Jag har dock inte strävat efter absolut konsekvens i detta avseende, eftersom systematiken är i ständig förändring, inte minst som en följd av framsteg inom den moderna DNA-tekniken.Att navigerara

Via GÅ TILL-spalten till vänster eller navigationsraden ( <<— | A | B | C | —>> ) upptill på sidan.

För att söka en speciell frukt, gå till fruktlistan >> eller registret >>.

För att bläddra igenom hela verket som i en bok, klickar du på pilarna ( <<— | —>> ) i navigationsraden upptill på sidan.
Sidorna kommer då i följande ordning:
Startsida —>> Inledning —>> Frukter och frukttyper —>> Frukternas namn —>> Fruktlista —>> Fruktbeskrivningarna familjevis i systematisk ordning —>> Galleri —>> Lästips —>> Register —>> Facit —>> StartsidaFel och rättelser

Givetvis är ambitionen att denna framställning skall vara helt perfekt och felfri. Men tryckfelsnisse och andra elaka nissar och buggar kan ställa till det. Därför mycket tacksam för alla synpunkter för att förbättra innehållet, så att oklarheter, sakfel, stavfel, slarvfel, syftningsfel, länkfel, inkonsekvenser med flera försummelser och brister kan rättas till.


Kontakta mig på
etienne.edberg@gmail.com
info@ee-naturinfo.se


 
Demonstration av trädsmultron.
Marocko


Exotiska frukter i den berömda Mercado
dos Lavradores
, saluhallen i Funchal
på Madeira.
Curuba, passionsfrukt, avokado, ananas,
cherimoya, tamarillo, papaya, apelsin,
mango, dadlar, mandarin.


Välkomstfrukter på ett hotellrum, Bali.
Salak, passionsfrukt, apelsin, äpple, bananer och vindruvor.


Exotisk fruktsallad med bl.a. vattenmelon
och passionsfrukt på hotell i Nairobi.


Kanderade frukter, vägkantsbutik i
Turkiet. Bl.a. pomelo (skal), ananas, mango & stjärnfrukt.

<< Överst på sidan  |  Nästa sida: Vad är en frukt? >>

Samtliga foto Etienne Edberg, om ej annat angivits
All photos Etienne Edberg, unless otherwise stated


Denna sida har producerats av Etienne Edberg NATURINFO & FOTO AB
Copyright © Etienne Edberg
info(at)ee-naturinfo(punkt)se
Denna sida uppdaterades senast 2017-09-30