Fam. Myristicaceae, muskotväxter

 

<<— | Muskotnöt | —>>

 

 
GÅ TILL
Startsidan >>

Inledning >>
Facit >>

Frukttyper >>
Fruktnamn >>
 

Fruktlista >>
Register >>
Galleri >>

Boktips >>
Webbtips >>


Naturinfo & Foto AB
Etienne Edberg
 
Detta är en preliminär provsida,
som uppdateras efterhand




Muskotnöt, bandanöt
Äkta muskotträd, Myristica fragrans

En: Nutmeg
No: Muskatnøtt, Da: Muskatnød, Ty: Muskatnuss, Fr: Noix de muscade


Ursprung & förekomst

Kommer från Bandaöarna, en del av Moluckerna (f.d. Kryddöarna) i Indonesien, därav det gamla namnet ’bandanöt’. Muskot har använts i Indien och Kina sedan förkristen tid och kom till Europa i slutet på 500-talet via arabiska handelsmän (första säkra europeiska vittnesbörd är från Konstantinopel ca år 540). Varifrån denna värdefulla krydda kom ville araberna inte avslöja. Först år 1512 kom portugiserna till Bandaöarna och därefter följde en hård och delvis blodig konkurrens om muskothandeln mellan Portugal, Holland och England.
     Viktigaste producentländer idag är Indonesien, Grenada i Västindien och Sri Lanka, men i mindre skala odlas muskot i många tropiska länder. För Grenada är muskotexporten så betydelsefull (ca 20% av världsproduktionen) att en sympolisk bild av den uppspruckna frukten kommit med på landets flagga.


Muskotnötter. Egentligen ingen nöt, utan det skalade fröet ur muskotfrukten.


Beskrivning & användning

Ett stort städsegrönt regnskogsträd, som kan bli 30 m högt, men som i odling beskärs till ett mer hanterligt format. Frukten liknar ett stort gult plommon. Vid mognad spricker den upp i två halvor och blottar ett ovalt blåsvart frö som till större delen omsluts av ett vackert orangerött fröhylle.
     Fröet, den s.k. ’muskotnöten’, används som krydda och, efter att det tunna skalet avlägnats, rivs direkt över den rätt som skall smaksättas (hos oss framför allt i potatisrätter). Som hel nöt är den mycket hållbar, men i pulverform mister den snart sin speciella arom. Ur fröet/muskotnöten extraheras också muskotolja genom ångdestillering. Oljan används dels som smaksättning i bakverk, drycker och sötsaker, dels i exempelvis parfymer, tandpasta och hostmedicin. Muskotsmör, som framställs genom pressning av nöten, används bl.a. som smaksättning, som ersättning för kakaosmör, att blanda med andra fetter (t.ex. bomullsolja, palmolja) eller inom industrin som smörjolja.
     Fröhyllet kallas ’muskotblomma’, förr macis (en: mace). Den från början klara orangeröda färgen blir vid torkning gulbrun. Används som krydda vid bl.a gurkinläggningar, potatis- & fiskrätter. Något lenare i smaken än muskotnöt.
     Även fruktköttet kan komma till användning till sylt eller kanderad som godis.

Muskot inneåller myristicin, som är ett amfetaminliknande ämne, som kan vara giftig i höga doser. Har använts som berusningsmedel och psykedelika. Kan vara dödlig i mycket höga doser, men dödsfall p.g.a. myristicinförgiftning är synnerligen sällsynt. Däremot är vissa husdjur, exempelvis hundar, mycket känsliga och kan dö av doser som är helt ofarliga för människor.


Alternativ & förfalskningar

En dyr produkt lockar förstås till förfalskingar. Det berättas att vissa handlare i Connecticut (inofficiellt kallad ”The Nutmeg State”) på 1800–talet sålde falska muskotnötter framställda av trä — om sanning eller myt låter jag vara osagt, men detta lär vara ursprunget till uttrycket ’wooden nutmeg’ för alla typer av bedrägeri.
Bombeymuskot (Bombay mace or Bombay nutmeg, M. malabarica), som tas från vilda träd, kan ibland förekomma som förfalskning. Den är så gott som värdelös som kryddväxt. Den har dock nyligen börjat planteras som grundstam för ympning av äkta muskot.
Amerikansk muskot (Brazilian nutmeg, Cryptocarya moschata, fam. Lauraceae) från Sydamerika har i USA sålts (och säljs?) som muskot.
Kalebassmuskot (American nutmeg, calabash nutmeg, Jamaican nutmeg, Monodora myristica, fam. Annonaceae) kommer ursprungligen från tropiska Västafrika och spreds i samband med slavhandeln till Karibien. Frukten, ett bär, är stor som en grapefrukt och innehåller flera ca 1,5 cm långa frön med muskotliknande lukt och smak. Används allmänt som krydda i Västafrika, men även som stimulantia, medicin och insektsmedel.
 
  Grenadas flagga
T.v. detalj visande
den uppspruckna
muskotfrukten



Detalj av gammal skolplansch.


Skiss av en frukthalva visande det
mörka fröet (den s.k. muskotnöten)
nästan dold av det ljusare (i verklig-
heten röda) omslingrande fröhyllet
(den s.k. muskotblomman).


Muskotblomma. Ingen riktig blomma,
utan det torkade fröhyllet.

<< Överst på sidan  |  Nästa sida: Pepparväxter >>


Allmän info


Samtliga foto Etienne Edberg, om ej annat angivits
All photos Etienne Edberg, unless otherwise stated


Denna sida har producerats av Etienne Edberg NATURINFO & FOTO AB
Copyright © Etienne Edberg
info(at)ee-naturinfo(punkt)se
Denna sida uppdaterades senast 2016-01-27