Fam. Apiaceae (Umbelliferae), flockblommiga växter

 
De flesta flockblomstriga växter är mer eller mindre aromatiska och av många används de gröna delarna som grönsak (celery, fänkål) eller krydda (körvel, dill, persilja, koriander). I några fall används roten (morot, palsernacka). Flera är giftiga (vildpersilja, odört) och många kan orsaka irritation, sveda eller allergiska reaktioner vid hudkontakt (vildmorot, björnloka, jätteloka). Frukterna är små tvådelade klyvfrukter, varje del enfröig och nötliknande. Flera används som krydda, men betraktas inte som frukter i dagligt tal och behandlas här ganska kortfattat.

T.h.: Fänkål. Botanisk Have, København


<<— | Anis | Kummin | Spiskummin | Koriander | Fänkål | —>>

 

 
GÅ TILL
Startsidan >>

Inledning >>
Facit >>

Frukttyper >>
Fruktnamn >>
 

Fruktlista >>
Register >>
Galleri >>

Boktips >>
Webbtips >>


Naturinfo & Foto AB
Etienne Edberg
 
Detta är en preliminär provsida,
som uppdateras efterhand




Anis, Pimpinella anisum
     En: Anise, aniseed
     No: Anis, Da: Anis, Ty: Anis, Fr: Anis, anis verte
Ursprung okänd, men kommer troligen från sydvästra Asien. Smaken påminner om lakrits. Används bl.a. som krydda i bröd och spritdrycker (Raki, Ouzo, Pastis) och ibland som ersättning för lakrits. (Äkta lakrits kommer från lakritsrot, Glycyrrhiza glabra, som är en ärtväxt.)

Anm. I Sverige finns bl.a. den närbesläktade bockrot (Pimpinella saxifraga). Trots det vetenskapliga namnet skall den ej förväxlas med det svenska ordet ’pimpinell’ eller ’pimpinella’, som avser rosväxten Sanguisorba minor, vars blad förr användes att krydda vin och sallad. På Madeira används namnet ’pimpinela’ för gurkväxten kayote, familjen Cucurbitaceae >>
 
Torkade anisfrön, egentligen små klyvfrukter.

Kummin, brödkummin, Carum carvi
     En: Caraway
     No: Karve, kummin, Da: Kommen, Ty: Echter oder Gemeiner Kümmel
     Fr: Carvi, cumin de Hollande, faux anis
Okänd i antikens Europa, men nyttjades av araberna och började användas i Europa under medeltiden. Vildväxande i stora delar av Europa och Asien, förvildad i Amerika och Austalien. Odlas i stora delar av världen; Nederländerna det största producentlandet (därav det alternativa franska namnet), där det odlas på från havet nyvunnen mark (s.k. polder) sedan 1850-talet. De torkade frukterna (’anisfrön’) används till bl.a. bröd och kryddost.
     OBS! Förväxlas ofta med spiskummin i recept p.g.a. felöversättningar från engelska, franska m.fl. språk. (Skall heller ej förväxlas med svartkummin = jungfrun i det gröna, Nigella sativa, som är en ranunkelväxt och inte alls släkt.)
 
Frukter av kummin.

Spiskummin, Cuminum cyminum
     En: Cumin, cummin
     No: Spiskummen, spisskarve, Da: Spidskommen
     Ty: Kreuzkümmel, Kumin, Cumin, Fr: Cumin
Översätts ofta felaktigt från bl.a. engelska och franska till kummin.
     Exakt ursprung okänd, härstammar möjligen från den närstående C. setifolium. Den finns vildväxande, troligen förvildad och naturaliserad, i medelhavsområdet och sydvästra Asien. Odlad sedan antiken i Egypten, Grekland och Romarriket. Idag odlas den i Europa, Nordafrika, Indien och östra Asien, något även i Amerika. Frukterna används som krydda i bl.a. soppor, couscous, ost och bröd, och är en viktig ingrediens i curry och chilipulver

 
 Kryddburk med texten ’Cummin’.
 På svenska spiskummin.
 Hotellrestaurang i Turkiet.
 
Mycket lik kummin till utseendet, men
lukt och smak är helt annorlunda.


Ost smaksatt med kryddnejlika >>
och spiskummin

Koriander, Coriandrum sativum
     En: Coriander
     No: Koriander, Da: Almindelig koriander, Ty: Echter Koriander
     Fr: Coriandre, Coriandre cultivée
Tidigaste arkeologiska fynd från nuvarande Israel från ca 6 000 år f.Kr. Odlades i Egypten för 3 500 år sedan och var en vanlig krydda i det antika Rom. Exakt ursprung ej känd, men finns vildväxande, troligen förvildad, i bland annat Sydeuropa och stora delar av Asien. Frukten är oval eller rund, 1,5–6 mm i diameter beroende på sort, och spricker normalt inte upp i delfrukter. Både blad och frukter används och s.k. korianderfrön (d.v.s. frukterna) ingår i många kryddblandingar.
 
Hela korianderfrukter

Fänkål, Foeniculum vulgare
     En: Fennel
     No: Fennikel, Da: Almindelig fennikel, Ty: Fenchel, Fr: Fenouil commun
Ursprungligt vildväxande från Kanarieöarna, Nordafrika och Västeuropa österut till Nepal. Förvildad i andra delar av världen. Frukterna (som oftast kallas ’frön’) används som krydda i bl.a. grönsaks-, fiskrätter och bröd.
 
Fänkålsfrön (eg. nötter)

<< Överst på sidan  |  Nästa sida: Desmeknoppsväxter >>



Allmän info


Samtliga foto Etienne Edberg, om ej annat angivits
All photos Etienne Edberg, unless otherwise stated


Denna sida har producerats av Etienne Edberg NATURINFO & FOTO AB
Copyright © Etienne Edberg
info(at)ee-naturinfo(punkt)se
Denna sida uppdaterades senast 2017-04-05