|
|
Detta är en preliminär provsida, som uppdateras efterhand
|
|
Anis, Pimpinella anisum
En: Anise, aniseed
No: Anis, Da: Anis, Ty: Anis, Fr: Anis, anis verte
Ursprung okänd, men kommer troligen från sydvästra Asien. Smaken påminner om lakrits. Används bl.a. som krydda i bröd och spritdrycker (Raki, Ouzo, Pastis) och ibland som ersättning för lakrits. (Äkta lakrits kommer från lakritsrot, Glycyrrhiza glabra, som är en ärtväxt.)
Anm. I Sverige finns bl.a. den närbesläktade bockrot (Pimpinella saxifraga). Trots det vetenskapliga namnet skall den ej förväxlas med det svenska ordet pimpinell eller pimpinella, som avser rosväxten Sanguisorba minor, vars blad förr användes att krydda vin och sallad. På Madeira används namnet pimpinela för gurkväxten kayote, familjen Cucurbitaceae >>
| |
Torkade anisfrön, egentligen små klyvfrukter.
|
|
Kummin, brödkummin, Carum carvi
En: Caraway
No: Karve, kummin, Da: Kommen, Ty: Echter oder Gemeiner Kümmel
Fr: Carvi, cumin de Hollande, faux anis
Okänd i antikens Europa, men nyttjades av araberna och började användas i Europa under medeltiden. Vildväxande i stora delar av Europa och Asien, förvildad i Amerika och Austalien. Odlas i stora delar av världen; Nederländerna det största producentlandet (därav det alternativa franska namnet), där det odlas på från havet nyvunnen mark (s.k. polder) sedan 1850-talet. De torkade frukterna (anisfrön) används till bl.a. bröd och kryddost.
OBS! Förväxlas ofta med spiskummin i recept p.g.a. felöversättningar från engelska, franska m.fl. språk. (Skall heller ej förväxlas med svartkummin = jungfrun i det gröna, Nigella sativa, som är en ranunkelväxt och inte alls släkt.)
| |
Frukter av kummin.
|
|
Spiskummin, Cuminum cyminum
En: Cumin, cummin
No: Spiskummen, spisskarve, Da: Spidskommen
Ty: Kreuzkümmel, Kumin, Cumin, Fr: Cumin
Översätts ofta felaktigt från bl.a. engelska och franska till kummin.
Exakt ursprung okänd, härstammar möjligen från den närstående C. setifolium. Den finns vildväxande, troligen förvildad och naturaliserad, i medelhavsområdet och sydvästra Asien. Odlad sedan antiken i Egypten, Grekland och Romarriket. Idag odlas den i Europa, Nordafrika, Indien och östra Asien, något även i Amerika. Frukterna används som krydda i bl.a. soppor, couscous, ost och bröd, och är en viktig ingrediens i curry och chilipulver
Kryddburk med texten Cummin.
På svenska spiskummin.
Hotellrestaurang i Turkiet.
| |
Mycket lik kummin till utseendet, men
lukt och smak är helt annorlunda.
Ost smaksatt med kryddnejlika >>
och spiskummin
|
|
Koriander, Coriandrum sativum
En: Coriander
No: Koriander, Da: Almindelig koriander, Ty: Echter Koriander
Fr: Coriandre, Coriandre cultivée
Tidigaste arkeologiska fynd från nuvarande Israel från ca 6 000 år f.Kr. Odlades i Egypten för 3 500 år sedan och var en vanlig krydda i det antika Rom. Exakt ursprung ej känd, men finns vildväxande, troligen förvildad, i bland annat Sydeuropa och stora delar av Asien. Frukten är oval eller rund, 1,56 mm i diameter beroende på sort, och spricker normalt inte upp i delfrukter. Både blad och frukter används och s.k. korianderfrön (d.v.s. frukterna) ingår i många kryddblandingar.
| |
Hela korianderfrukter
|
|
Fänkål, Foeniculum vulgare
En: Fennel
No: Fennikel, Da: Almindelig fennikel, Ty: Fenchel, Fr: Fenouil commun
Ursprungligt vildväxande från Kanarieöarna, Nordafrika och Västeuropa österut till Nepal. Förvildad i andra delar av världen. Frukterna (som oftast kallas frön) används som krydda i bl.a. grönsaks-, fiskrätter och bröd.
| |
Fänkålsfrön (eg. nötter)
|
|
<< Överst på sidan | Nästa sida: Desmeknoppsväxter >>
Allmän info
|
Samtliga foto Etienne Edberg, om ej annat angivits
All photos Etienne Edberg, unless otherwise stated
|
|
Denna sida har producerats av Etienne Edberg NATURINFO & FOTO AB
Copyright © Etienne Edberg
info(at)ee-naturinfo(punkt)se
|
Denna sida uppdaterades senast 2017-04-05
|