Fam. Oleaceae, syrenväxter

 

<<— | Oliv | —>>

 

 
GÅ TILL
Startsidan >>

Inledning >>
Facit >>

Frukttyper >>
Fruktnamn >>
 

Fruktlista >>
Register >>
Galleri >>

Boktips >>
Webbtips >>


Naturinfo & Foto AB
Etienne Edberg
 
Detta är en preliminär provsida,
som uppdateras efterhand





Nät utlagda under olivträden före skörd. Toscana, Italien


Oliv
Olivträd, Olea europaea

En: Olive
No: Oliven, Da: Oliven, Ty: Olivenbaum, Ölbaum (trädet), Olive (frukten), Fr: Olive
Arab: Zeitoun


Ursprung & förekomst

Hör hemma i medelhavsområdet och Västasien. En mycket gammal kulturväxt, som odlats i minst 5–6 000 år. Men frukterna har nyttjats av människan betydligt längre än så; i exempelvis Jeriko framställdes olja ur oliver redan för 8 000 år sedan, men då var det säkert frågan insamling från vildväxande träd. Odlas idag i många tropiska och subtropiska områden med inte alltför fuktigt klimat, men nästan hela världsproduktionen av oliver och olivolja kommer från ursprungsområdet.


Beskrivning & användning

Olivträdet är ett 10–15 m högt långsamväxande träd med grågrönt lövverk. Trädet kan bli mycket gammalt. Det finns enstaka riktiga åldringar på uppåt 2 000 år, men uppgifter om 3 000 åriga träd (bl.a. på Kreta) eller ännu äldre har inte kunnat verifieras.
     Frukterna är runda eller ovala stenfrukter. De är först gröna, skiftar sedan i rödbrunt och blir mörklila, bruna eller svarta vid mognad. Vissa sorter skördas före mognad när de uppnått full storlek, men fortfarande är gröna eller just börjat skifta färg. Skörd kan ske på olika sätt; de kan plockas för hand (vilket ger bästa kvalité), rakas av med ett krattliknande verktyg eller skakas ner på utlagda nät. Även maskinskörd förekommer.
     Omogna oliver innehåller bitterämnen, som måste avlägsnas före konsumtion. Hos vissa sorter är de fullt mogna oliverna ätliga i färskt tillstånd, men normalt måste även de behandlas. Metoderna kan variera, men vanligen kokas de först i lut för att mjukas upp och få bort bitterämnen, därefter läggs de i saltvatten.
     Olivolja, som är den viktigaste produkten, erhålls genom pressning av fruktköttet från mogna oliver. Den första kallpressningen ger den bästa kvaliteten (jungfruolja), hårdare pressning ger sämre kvalitet och vid efterföljande varmpressning får man bomolja, som används till tvål och smörjoljor.
     Olivolja är flytande, men finns numera i bredbar form genom inblandning av knappt 20% sheasmör (=karitésmör, se sheanöt >>).



Handplockning av oliver i södra Marocko.
  
Nyskördade oliver och traditionell olivpress.



Olivavdelningen i souken (marknaden) i Marrakech, Marocko.
 
Ett mycket gammalt olivträd. Rhodos


Olivblommor. Toscana


Nästan mogna. Samos, Grekland


Till salu på marknaden i Arles.
Provence, Frankrike


Färska gröna och svarta oliver.
Sverige, import från Italien.

<< Överst på sidan  |  Nästa sida: Flockblommiga växter >>


Allmän info


Samtliga foto, om ej annat angivits, copyright © Etienne Edberg
All photos, unless otherwise stated, copyright © Etienne Edberg


Denna sida har producerats av Etienne Edberg NATURINFO & FOTO AB
Copyright © Etienne Edberg
info(at)ee-naturinfo(punkt)se
Denna sida uppdaterades senast 2015-01-08