Fam. Ramnaceae, brakvedsväxter

 

<<— | Kinesisk jujuber | Indisk jujuber | Andra Ziziphus-arter | —>>

 

 
GÅ TILL
Startsidan >>

Inledning >>
Facit >>

Frukttyper >>
Fruktnamn >>
 

Fruktlista >>
Register >>
Galleri >>

Boktips >>
Webbtips >>


Naturinfo & Foto AB
Etienne Edberg
 
Detta är en preliminär provsida,
som uppdateras efterhand




Kinesisk jujuber, bröstbär
Ziziphus jujuba (Z. zizyphus)

Även jujubär. Uttalas ’shushu-bjär’.
Busken kallades förr judetörne.
En: Jujube, red date, Chinese date, Korean date, Indian date
Ty: Chinesische Jujube, Chinesische Dattel, Rote Dattel, Azufeifa, Brustbeere
Fr: Jujubier commun (trädet), jujube (frukten)
Ital: Giuggiolo


Ursprung & förekomst

Har odlats i Kina i flera tusen år och över 400 olika sorter har utvecklats. Exakt ursprung okänd, troligen nordöstra Kina. Från Kina spreds den till Japan och senare till norra Indien och vidare dels till Sydostasien och dels västerut. Enligt traditionen införd till Europa från Syrien under Kejsar Augustus tid och spreds snart runt Medelhavet. Den kom till Amerika på 1800-talet och odlas bl.a. i Kalifornien. Den förekommer idag lite varstans i varma länder, men är inte av någon större ekonomisk betydelse annat än lokalt.
    På Madagaskar är det en invasive art, d.v.s. den sprider sig mer än önskvärt och konkurrerar med inhemska växter.


Beskrivning & användning

Buske eller upp till 10 m högt träd. Grenar beväpnade med stipeltornar och bladbärande skott har ofta karaktäristisk sicksackform. De 2–5 cm långa bladen har tre (ibland fem) tydliga bågböjda nerver. Frukten är en äggformig stenfrukt, 1,5–3 cm, med tunnt skal och en oljehaltig kärna. Den blir mörkröd till svartröd vid mognad med gulaktigt fruktkött. När den börjar torka blir skalet skrynkligt.
    Kan ätas färsk, men också torkas och förvaras under lång tid. Av de torkade frukterna gjorde man förr te, som dracks vid förkylning, därav namnet ’bröstbär’. Torkade frukter kallas i handeln ofta ’kinesisk dadel’ och sådana kan förekomma framför allt på marknader i Asien.
    I den norditalienska byn Arquà Petrarca (nära Padua) är frukten en specialité. Där tillverkas sylt, saft, konfekt, diverse sötsaker, likör och en brygd kallad ’brodo di giuggiole’. Varje höst har man där en ”Bröstbärfestival”, Festa delle Giuggiole.


  
Torkade bröstbär. (På bilden t.v. ses även dadlar och äkta kastanj.) Turkiet.
 
  
Skyltad som ”Färsk Xinjiang jujube”. Oriental Supermarket, Stockholm

 

Kinesisk jujuber. Samos, Grekland





Torkade jujuber. Import från Kina

<< Överst på sidan

Indisk jujuber, bröstbär
Ziziphus mauretania

En: Ber, Chinese apple, Indian jujube, Indian plum, masau
Ty: Indische Jujube, Filzblättrige Jujube


Ursprung & förekomst

Växer vanligen i varmare och torrare områden än föregående art (med vilken den ofta förväxlas). Den kommer ursprungligen från södra Asien (troligen Afganistan-Yunnan) och möjligen östra Afrika, men till Afrika kom den mer sannolikt med indiska handelsmän. Den odlas lite varstans i varma länder, men är av större ekonomisk betydelse endast i Indien och Kina. Infördes till Israel 1939, men har senare utrotats till förmån för lönsammare grödor. I Australen, där den första gången observerades i Townsville, Queensland, år 1916, kallas den chinee apple och betraktas som skadeväxt eftersom den har en fenomenal förmåga att sprida sig till områden där den inte är önskvärd. Även i delar av Söderhavet, samt i Zambia och Zimbabwe, betraktas den som en oönskad invasiv växt.


Beskrivning & användning

Upp till 10 m högt träd. Frukter elliptiska till näst runda, upp till 5 cm. Tunnt skal, som vid mognad blir gulorange eller brunaktig. Äts färsk och passar till inläggningar. I Östafrika destilleras jästa frukter till kachaso.



 
Indisk jujuber. Toskana, Italien

Andra Ziziphus-arter

Det finns fler arter med ätliga frukter, som kan gå under namnet jujuber eller bröstbär, t.ex. lotusbröstbär (Z. lotus) med gula frukter och Z. spina-christi med rödbruna frukter, båda från medelhavsomådet, och de sydamerikanska joazeiro (Z. joazeiro) och mistol (Z. mistol). Lotusbröstbär har fått sitt namn för att det ansågs vara den ”lotus” som Homeros syftade på i Odysséen, de ljuvliga frukter som fick Odysseus manskap att glömma sitt förflutna, men i verkligeheten är smaken allt annat än ljuvlig.

<< Överst på sidan  |  Nästa sida: Mullbärsväxter >>


Samtliga foto, om ej annat angivits, copyright © Etienne Edberg
All photos, unless otherwise stated, copyright © Etienne Edberg


Denna sida har producerats av Etienne Edberg NATURINFO & FOTO AB
Copyright © Etienne Edberg
info(at)ee-naturinfo(punkt)se
Denna sida uppdaterades senast 2016-10-22