Fam. Bromeliaceae, ananasväxter

 

<<— | Ananas | —>>

 

 
GÅ TILL
Startsidan >>

Inledning >>
Facit >>

Frukttyper >>
Fruktnamn >>
 

Fruktlista >>
Register >>
Galleri >>

Boktips >>
Webbtips >>


Naturinfo & Foto AB
Etienne Edberg
 
Ananas
Ananas comosus

En: Pineapple
No: Ananas, Da: Ananas, Ty: Ananas, Fr: Ananas
Thai: Suo-pa-rot


Ursprung & förekomst

Ananas förknippas ofta med Hawaii, där den började odlas i stor skala i början på 1900-talet av James Dole och Del Monte. Men ursprungligen kommer den från tropiska Amerika, där det är en gammal kulturväxt. Exakt ursprung är inte känd; möjligen kring Paranáflodens övre lopp i gränsområdet mellan nuvarande Brasilien och Paraguay. I början på 1500-talet var den i alla fall spridd utmed Sydamerikas östkust, Mellanamerika, Mexiko och i Karibien. Den odlades av bl.a. Azteker och Mayafolket. Kolumbus fann den på Guadeloupe år 1493 och förde den med sig till Europa, där den på grund av sin sällsynthet och höga pris blev en symbol för gästfrihet. Den spreds sedan vidare av framför allt spanjorer och portugiser under 1500-talet och framåt.
     Idag odlas ananas i alla varma länder. Viktiga produktionsländer, förutom Hawaii, är bl.a. Brasilien, Costa Rica, Filippinerna, Elfenbenskusten, Malaysia, Thailand, Vietnam, Taiwan, Kenya, Sydafrika och Australien. Under 1600- och 1700-talen odlades den i Europa i växthus, men de smakade inte lika bra som frilandsodlade, så det slutade man med efter hand.


Beskrivning

Växten har mycket kort stam och bladen sitter i spiral tätt ihop och bildar en bladrosett nära marken ungefär som aloë, agave eller svärmors tunga. Frukten sitter i toppen och är en sammansatt frukt, ett s.k. fruktförband, bestående av blommornas sammanväxta fruktämnen. Stammen går rakt igenom frukten och bildar den hårdare, ofta oätliga, centrala delen. Odlad ananas saknar frön och förökas genom sticklingar. Det finns flera olika sorter, som skiljer sig ifråga om bl.a. färg, bladform och storlek.


Användning

Används mest som dessertfrukt, till sallader eller till juice. Men den passar också bra till huvudrätter tillsammans med kött eller fisk (vanligt i Sydostasien). Fruktköttet (framför allt den centrala hårdare delen) innehåller det proteinspjälkande enzymet bromelin, som mörar köttet och underlättar matsmältningen. Bromelin extraherad ur ananas används inom medicinen som antiinflammatoriskt medel.



Uppskuren färsk ananas. Madeira
    
Konserverad ananas på buffébord.



Några andra Ananas-arter:

Dvärgananas, Ananas ananassoides (A. nanus)
     En: Dwarf pineapple
     Port: Ananás–de–raposa, Fr:
Härstammar från Mellan- och Sydamerika (Costa Rica till Paraguay). Har små frukter och odlas främst som rumsväxt. Den ’miniananas’ (en: ’baby pineapple’) man ibland finner i svenska handeln är inte dvärgananas, utan en dvärgform av vanlig ananas.

Skärmananas, Ananas bracteatus
     En: Red pineapple
     Port: Ananás–de–cerca, Fr: Ananas requin
Kommer från Brasilen och Paraguay. Odlas främst som prydnad p.g.a. sina dekorativa röda frukter, utomhus i varma länder eller som rumsväxt. Frukterna äts sällan, men används till juice. Sorten ’Tricolor’ med längsrandiga blad brukar kallas bandananas,

’Curuáananas’, Ananas lucidus (A. erectifolius)
     En:
     Ty: Curauá, Port: Curuá
Saknar etablerat svenskt namn. Gammal kulturväxt i norra och nordöstra Sydamerika och endast känd i odling. Frukten är oätlig, men bladen används till fibrer (rep, fisknät, korgar m.m.).


   
Denna ”miniananas” (baby pineapple), importerad från Mauritius, är vare sig en dvärgananas
eller ett ananasbarn, utan en småfruktig sort av vanlig ananas (Ananas comosus ’Queen Victoria’).
På den genomskurna frukten syns tydligt den genomgående stammen.
 
Unga frukter. Thailand



 På marknad i Hongkong.




 Dvärgananas, Ananas ananassoides
 Bergianska trädgården, Stockholm

<< Överst på sidan  |  Nästa sida: Gräs >>



Samtliga foto, om ej annat angivits, copyright © Etienne Edberg
All photos, unless otherwise stated, copyright © Etienne Edberg


Denna sida har producerats av Etienne Edberg NATURINFO & FOTO AB
Copyright © Etienne Edberg
info(at)ee-naturinfo(punkt)se
Denna sida uppdaterades senast 2017-03-28