Fam. Oxalidacea, harsyreväxter

 

<<— | Bilimbi | Carambola | —>>

 

 
GÅ TILL
Startsidan >>

Inledning >>
Facit >>

Frukttyper >>
Fruktnamn >>
 

Fruktlista >>
Register >>
Galleri >>

Boktips >>
Webbtips >>


Naturinfo & Foto AB
Etienne Edberg
 
Detta är en preliminär provsida,
som uppdateras efterhand




Bilimbi
Averrhoa bilimbi

En: Bilimbi, cucumber tree, tree sorrel
Ty: Gurkenbaum, Bilimbi, Fr: Bilimbi, arbre à cornichons, cornichon des Indes


Ursprung & förekomst

Från tropiska Asien, där den odlas mest. Förekommer även i de tropiska delarna av Afrika, Australien och Amerika, vanligen som bakgårdsväxt.


Beskrivning & användning

Litet träd, sällan över 6 m. Blomställningarna växer direkt ut från stammen och större grenar (kauliflori). Små röda blommor i glesa klasar. Frukterna liknar små gurkor, 4–10 cm långa, 1–3 cm i diameter, elliptiska eller något klubbformade, med antydan till längsgående, rundade åsar. Vid skaftändan rester av foder. Tunnt glänsande skal som vid mognad blir gröngul eller vit. Det gröna fruktköttet övergår vid mognad från krispig till nästan geléartad konsistens och innehåller vanligen några bruna frön. Skördas oftast gröna. Anses vanligen alltför sur för att ätas rå, utan används mest i curryrätter (sydöstra Asien), som krydda med ris och bönor (Mellanamerika) eller som ingredienser i pickles och chutney (ibland som substutut för mango). Av fruktsaften görs uppfriskande drycker, men den höga halten av syror gör att den också kan användas för att ta bort fläckar och missfärgningar på händer, textilier och körsredskap.
 
Bildtext

<< Överst på sidan

Carambola (karambola), stjärnfrukt
Averrhoa carambola

En: Carambola, starfruit
No: Stjernefrukt, carambole, Da: Karambol, stjernefrugt
Ty: Sternfrucht, Karambole, Fr: Carambole


Ursprung & förekomst

Kommer från Indonesien, där den odlats i många hundra år. Förekommer i de flesta tropiska länder, dock främst i Syd- och Sydostasien.


Beskrivning & användning

Buske eller litet, grenigt, bredkronat träd, upp till 10–12 m. Frukten är avlång, upp till 9 cm bred och 6–15 cm lång. Den har på längden fem kraftiga åsar och ser ut som en femuddig stjärna i tvärsnitt, därav det ofta använda namnet ”stjärnfrukt”. (Sällan endast tre- eller fyrauddig.) Den är grönaktigt gul, ibland skär, med tunnt och vaxartat skal. Köttet är vitt eller gulaktigt, krispigt och ganska smaklöst eller något surt. Äts vanligen färsk, men sura sorter kan användas i diverse fisk- och skaldjursrätter. Det är oxalsyra som ger den friska, syrliga smaken. (P.g.a. innehållet av oxalsyra påstås den vara olämplig för personer med nedsatt njurfunktion.) Det sägs att man kan urskilja de surare sorterna på att stjärnuddarna är smalare och spetsigare.
 
Stjärnfrukt. Import från Malaysia


Kanderad stjärnfrukt. Turkiet

<< Överst på sidan  |  Nästa sida: Malpigiaväxter >>

Angående släktnamnet Averrhoa
Namngivits efter arabiske filosofen Averroës (Ibn-Rushd), född 1126 i Cordoba, död 1198 i Marrakech. Tillsammans med andra muslimska filosofer, såsom Avicenna och Ghazali, bidrog han till att de antika filosofernas kunskaper fördes vidare. Mest känd är han för sina Aristoteleskommentarer. Hans tankar om religion var inte populär bland vare sig ledande muslimer eller katoliker, men han har haft stor betydelse för senare tiders tänkare. (Han hävdade bl.a. att koranen skulle tolkas bildligt när förnuftet motsade en bokstavlig tolkning.)
Samtliga foto, om ej annat angivits, copyright © Etienne Edberg
All photos, unless otherwise stated, copyright © Etienne Edberg


Denna sida har producerats av Etienne Edberg NATURINFO & FOTO AB
Copyright © Etienne Edberg
info(at)ee-naturinfo(punkt)se
Denna sida uppdaterades senast 2016-10-22