Fam. Actinidiaceae, aktinidiaväxter

 

<<— | Kiwi | —>>

 

 
GÅ TILL
Startsidan >>

Inledning >>
Facit >>

Frukttyper >>
Fruktnamn >>
 

Fruktlista >>
Register >>
Galleri >>

Boktips >>
Webbtips >>


Naturinfo & Foto AB
Etienne Edberg
 
Detta är en preliminär provsida,
som uppdateras efterhand




Kiwi, kinesiskt krusbär
Actinidia deliciosa (tidigare A. chinensis)

Det som från början kallades Actinidia chinensis har visat sig vara
flera arter, därför har den aktuella arten fått ett nytt namn.
En: Kiwifruit, kiwi, Chinese gooseberry
No: Kiwi, kiwifrukt, kinesiske stikkelsbær, Da: Kiwi, kiwifrugt
Ty: Kiwi, Kiwifrucht, Chinesische Stackelbeere, Fr: Kiwi (groseille de Chine)


Ursprung & förekomst

Ursprungligen från Kina, där det finns många Actinidia-arter, varav flera med goda frukter som plockas lokalt. I början på 1900-talet kom den till Nya Zeeland (under namnet kinesiskt krusbär), där en fruktodlare började ett förädlingsarbete. Efter ca 20 år blev kvaliteten så god att det blev en lokal handelsvara och på 1930-talet anlades de första plantagerna. År 1960 skedde den första stora exporten till USA. För att få ett mer säljande namn direkt förknippat med Nya Zeeland myntades namnet kiwifrukt efter landets nationalfågel kiwin. Från Nya Zeeland har den snabbt spritts till andra subtropiska länder.


Beskrivning & användning

En slingrande buske med stora hjärtlika blad. Frukten är ett ovalt bär, vanligen 5–8 cm lång och med ett grönbrunt ludet skal. Skalet är tunnt, men ganska segt, och innesluter det gröna syrliga fruktköttet. Kiwin har mycket hög hållbarhet. En nyskördad frukt kan hålla upp till ett halvår och uppskuren behåller den sin gröna färg (blir inte brun som exempelvis äpple och banan). Kiwin är rikt på C-vitamin och, liksom ananas och papaya, innehåller den ett proteinspjälkande enzym (actinidin) och kan därför användas för att möra kött.

Totalt finns ett 40-tal Actinidia-arter i södra och sydöstra Asien och flera av dem används idag i det fortsatta förädlingsarbetet. Ett exempel är gul kiwi (Actinidia chinensis), som lanserades år 1992 av nya zeeländarna efter ett förädlingsarbete med utgångspunkt från frön hämtade från Kina i slutet på 1970-talet. Den gula kiwin har slätt skal med en liten knopp i ändan. Fruktköttet är gult med små rödsvarta kärnor. Smaken är söt med bara obetydlig syrlighet. Den saknar också det köttmörande enzymet actinidin.



Minikiwi
Actinidia Minikiwi-Gruppen

Små kiwifrukter, i storlek ungefär som stora oliver, finns ibland att köpa under namn som ’minikiwi’, ’kiwibär’ eller ’kiwai’. Det kan röra sig om krusbärsaktinidia (A. arguta, en: hardy kiwi, grape kiwi, cocktail kiwi, m.fl. namn), men oftast om korsningar mellan krusbärsaktinidia och andra småfruktiga Actinidia-arter. Kan ätas hel med skal och allt, men också lätt att bita i den, pressa ut fruktköttet mellan tunga och gom och spotta ut skalet. Smak lik vanlig kiwi, men oftast inte fullt lika syrlig.

  
 Minikiwi, såld i Sverige under namnet ’kiwibär’. Import från Belgien.
 
Kiwi i trädgårdsodling på Madeira.


Kiwihalvor på buffébord. Madeira



Gul kiwi, Actinidia chinensis
Import från Nya Zeeland.

<< Överst på sidan  |  Nästa sida: Fruktgalleri >>


Allmän info


Samtliga foto, om ej annat angivits, copyright © Etienne Edberg
All photos, unless otherwise stated, copyright © Etienne Edberg


Denna sida har producerats av Etienne Edberg NATURINFO & FOTO AB
Copyright © Etienne Edberg
info(at)ee-naturinfo(punkt)se
Denna sida uppdaterades senast 2016-10-10