Fam. Caricaceae, papajaväxter

 

<<— | Papaya | Bergspapaja | Babaco | —>>

 

 
GÅ TILL
Startsidan >>

Inledning >>
Facit >>

Frukttyper >>
Fruktnamn >>
 

Fruktlista >>
Register >>
Galleri >>

Boktips >>
Webbtips >>


Naturinfo & Foto AB
Etienne Edberg
 
Detta är en preliminär provsida,
som uppdateras efterhand




Papaya, trädmelon
Melonträd, Carica papaya

Ibland används den äldre stavningen papaja.
En: Papaya, pawpaw, papaw
I USA används namnet ’pawpaw’ för Asimina triloba, fam. Annonaceae>>
No: Papaya, Da: Papaya, Ty: Papaya, Fr: Papaye


Ursprung & förekomst

Anses härstamma från Mellanamerika, men den har funnits i odling så länge att dess ursprung ej kan faställas med säkerhet. Den vilda Carica peltata har ibland angivits som förfader, men troligen är det tvärtom, d.v.s. peltata härstammar från en förvildad papajasort. Redan när den först beskrevs av européer tidigt på 1500-tal fanns många sorter. Under 1500-talet kom den med spanjorerna till Filippinerna, och sedan spreds den vidare runt Indiska Oceanen. Odlas idag i alla tropiska länder såväl i hemmaträdgårdar som i stora plantager.
Det är idag den tredje mest odlade frukten efter mango och ananas. Viktigaste producentländer är Indien, Brasilien och Indonesien.


Beskrivning & användning

En av tropikernas vanligaste frukter. Melonträdet är ett snabbväxande, upp till 10 m högt träd, som kan producera frukt utan avbrott hela året.
    Trädet har den märkliga egenskapen att ibland byta kön. Det sker aldrig hos honplantor, men tvåkönade plantor kan övergå till att bara bilda honblommor för att senare övergå till att bara producera hanblommor. Detta kan få negativa ekonomiska konsekvenser och det förekommer vissa mer eller mindre vidskepliga knep för att hindra könsbyte.

Frukten varierar i storlek och form. Den kan vara 30 cm lång och väga upp till 9 kilo. De större frukterna konsumeras mest lokalt, de som exporteras ligger kring 10–15 cm och under 3 kg. Papayan är vanligen grön, men vissa sorter blir mer eller mindre gula vid mognad. Man kan inte avgöra mognadsgraden enbart på färgen; endast genom lätt tryck. Fruktköttet är gult eller orange med konsistens ungefär som melon. Smaken är ej lika söt som melon och kan upplevas lite fadd, men förbättras avsevärt med några droppar citron eller lime. I Sydostasien är det vanligt att omogen papaya används tillagad i curryrätter och grytor. I mitten ligger en mängd mörka rund frön, som är något giftiga och skall helst ej ätas. Det förekommer dock på sina håll att fröna krossas och används som ersättning för svartpeppar.
    Fruktköttet innehåller de proteinspjälkande enzymerna papain och chymopapain, och kan därför användas till att möra kött. (Denna egenskap kan utnyttjas genom att röra ner mosad papaya i marinad.) Papayaenzym används även för att förebättra bakningsegenskaper i degar, därtill i tandkrämer, medicinska preparat, rengöringsvätska för kontaktlinser m.m. Enzymer för sådana ändamål utvinns dock ur växtens mjölksaft, ej ur frukten.
 
Melonträd, papaya. Tenerife


Klyftor av papaya. Före inmundigande tar
man förstås bort kärnorna.
Smaken förhöjs med lite citron.


Snyltgäst, som också gillar papaya.
Madeira

<< Överst på sidan

Bergspapaya
Vasconcellea pubescens (Carica pubescens)

En: Mountain papaya, mountain pawpaw


Ursprung & förekomst

Kommer från bergskogar från Panama till norra Chile. Odlas främst i ursprungsområdena, men i viss utsträckning även i Afrika, Sri lanka och Nya Zeeland.


Beskrivning & användning

Trädet liknar vanlig papaya och kan bli upp till 10 m hög. Gula till oranga frukter är 5–10 cm långa, tydlig spets och fem längsgående fåror. Aromatiska kött, men sura och äts normalt ej färska. Man använder dem till juice eller kokar tunna skivor av fruktköttet i sockerlag, för att sedan användas som tilltugg eller i matlagning.
 
Bildtext


Bildtext

<< Överst på sidan

Babaco
Vasconcellea x heilbornii (Carica pentagona)

En: Babaco
Ty: Berg-Papaya, Babaco, Fr: Babaco


Ursprung & förekomst

Steril hybrid mellan de vildväxande bergspapaya och Vasconcellea stipulata (Carica stipulata). Gammal kulturväxt i Sydamerikas högländer, oftast på nivåer över 2 000 m., framför allt i Ecuador. Försök att etablera den som kommersiell frukt i andra delar av Sydamerika och på Nya Zeeland har inte gått hem hos konsumenter, men odling förekommer dock i bl.a. västra USA, England, Kanalöarna och södra Italien.


Beskrivning & användning

Plantan har en några meter m hög stam med en bladrosett i toppen. Den blir sällan högre än ca 4 m i odling. Eftersom den är steril måste den förökas vegetativt genom sticklingar. Frukten är nästan cylindrisk med fem längsgående åsar och tvärt avsmalnande i båda ändar. Den är 6–12 cm i diameter och upp till ca 30 cm lång. Fruktköttet är vitt med sträv smak. Används främst till juice och tillagad som grönsak.
 
Babaco. Madeira

<< Överst på sidan  |  Nästa sida: Kaprisväxter >>


Samtliga foto, om ej annat angivits, copyright © Etienne Edberg
All photos, unless otherwise stated, copyright © Etienne Edberg


Denna sida har producerats av Etienne Edberg NATURINFO & FOTO AB
Copyright © Etienne Edberg
info(at)ee-naturinfo(punkt)se
Denna sida uppdaterades senast 2014-08-03