Fam. Annonaceae, kirimojaväxter

 

<<— | Kirimoya | Sockerannona | Atemoja | Nätannona | Taggannona | Asimina | ”Djungelannona” | —>>

 

 
GÅ TILL
Startsidan >>

Inledning >>
Facit >>

Frukttyper >>
Fruktnamn >>
 

Fruktlista >>
Register >>
Galleri >>

Boktips >>
Webbtips >>


Naturinfo & Foto AB
Etienne Edberg
 
Detta är en preliminär provsida,
som uppdateras efterhand



Annona-arterna,
som givit namn åt familjen, är små träd med ätliga frukter. Totalt finns drygt 160 arter. De härstammar från de tropiska och subtropiska delarna av Amerika. Flera arter odlas (och har ibland förvildats) i varma länder världen över. I ursprungsområdet skördas vildväxande träd av en rad arter. Arkeologiska fynd visar att användningen går tillbaka till minst ca 1000 år f.Kr.
     Frukterna kan variera i storlek från ca 5 cm till uppåt 25 cm i diameter. De är runda till ovala, men oftast mer eller mindra oregelbundna och med hjärtlik bas. Den mogna frukten är grön eller grönviolett. Ytan är taktegellikt mönstrad med fördjupningar (”tumavtryck”) eller upphöjningar. Skalet är tunnt och fruktköttet är vitt eller gulvitt, krämigt och något fibrigt, med söt smak. Mörka frön är inbäddade i fruktköttet.
     Eftersom frukterna är ömtåliga konsumeras de mest lokalt och förekommer i mycket begränsad utsträckning på världsmarknaden. Först på senare år har de börjat dyka upp i Europa och ibland även i Sverige.

Som ofta är fallet med närbesläktade frukter med snarlikt utseende förekommer en viss namnförbistring. Exempelvis används det engelska ordet ’custard apple’, som egentligen avser nätannona, mer eller mindre godtyckligt för flera arter.
 
Annona sp., Madeira.


Kirimoja, cherimoya, annona
Annona cherimola

Gräddäpple eller äggostäpple i äldre litteratur
En: Cherimoya, chirimoyo, ibland custard apple
No: Cherimoya, Da: Cherimoya, Ty: Cerimoya, Fr: Cherimoya


Ursprung & förekomst

Kommer urspungligen från bergstrakterna i Colombia, Ecuador och Peru, där den fortfarande växer vild. Det finns kommersiella odlingar i flera sydamerikanska länder och dessutom i bl.a. Portugal (Madeira), Spanien, Israel, Thailand och Kenya.


Beskrivning & användning

Ett litet 5–8 m högt träd. Frukten är oftast i storlek som ett äpple, men kan hos vissa sorter blir betydligt större. Grönt tunnt fruktskal, som är taktegelmönstrad, antingen med intryckta ”tumavtryck” eller upphöjda knölar eller spetsar beroende på sort. Fruktköttet är vitt, krämigt och en aning fibrigt. Söt smak och den äts gärna rå som dessertfrukt. I fruktköttet ligger många frön, som är giftiga. I vissa länder stöttas de, blandas med fett och används till salva mot loppor och löss.
 
Cherimoya i trädgårdsodling.
Madeira


Saluhallen i Funchal. Madeira


Uppskuren i klyftor

<< Överst på sidan

Sockerannona
Annona squamosa

Kallas även kaneläpple och sockeräpple
En: Sugar apple, custard apple, sweetsop
Ty: Zimtapfel, Rahmapfel, Süßsack, Fr: Atte, pomme cannelle


Ursprung & förekomst

Härstammar från tropiska Amerika och odlas i många tropiska länder. Den mest odlade av alla Annona-arter. På sina håll har den naturaliserats och blivit en invasive växt.


Beskrivning & användning

Frukterna är runda eller brett ovala med rund eller något hjärtlik bas, storlek 5–10 cm. Ytan grovknölig i ett taktegelmönster. Det finns olika färgvarianter som vid mognad är gröngula eller nästan svarta. Har en grådaggig beläggning. I motsats till andra Annona-arter är frukten segmenterad och vid mognad tenderar segmenten att separera något. Fruktkött vitt eller gulaktigt, en smula kornigt och mycket sött (sockerhalt upp till 16,5%). Vanligen många mörkbruna glänsande kärnor, men den finns sorter som är nästan kärnlösa. Enligt engelsmännen passar den bäst för barn, kvinnor och fransmän.

 
 Sockerannona på marknad i Hongkong. Importerad från Taiwan.
 
Sockerannona. Sri Lanka
Foto: Pia Eriksson


Atemoja
Annona squamosa x cherimola (Annona x atemoya)
     En: Atemoya, pineapple suger-apple
     Ty: Atemoya
En av amerikanska odlare framställd korsing mellan cherimoya och sockerannona. Den odlas i Florida, medelhavsområdet, Indien och tropiska Sydostasien. Frukterna är vanligen äppelstora, men det finns sorter med frukter i storlek som grapefrukt.
  (bild)

<< Överst på sidan

Nätannona
Annona reticulata

En: Custard apple, wild sweetsop, bullock’s heart
Ty: Netzannone, Ochsenherz, Fr: Cachiman, corosslier réticulé, anone cœur de bœuf


Ursprung & förekomst

Från tropiska Amerika. Spridd i många tropiska länder.


Beskrivning & användning

Apelsinstora frukter med intryckt nätverk i skalet. Färgen är röd till rödbrun. Fruktkött vitt och ofta grynigt med viss talgartadsubstans. Smak sötaktig, men fadd. Används mest till juiceframställning.
.
 
Bildtext


Bildtext

<< Överst på sidan

Taggannona, guanabana
Annona muricata

En: Soursop, graviola
Ty: Stachelannone, Sauersack, Fr: Corossol, corossol épineaux


Ursprung & förekomst

Kommer från tropiska Amerika, där den odlats länge varför exakt ursprung ej känt. Det var en av de första amerikanska frukter att introduceras i den gamla världen. Spanjorerna förde den till Filippinerna, varifrån den snabbt spreds i tropiska Asien. Den odlas idag i de flesta tropiska lågländer, men oftast för lokal konsumtion eftersom den är känslig för kyla och långa transporter.


Beskrivning & användning

Ett litet städsegrönt träd, sällan höge än 4–5 m. Stora gröna frukter, upp till 25–30 cm, äggrunda eller avlånga med hjärtlik bas. Ofta är hela frukten oregelbundet formad. En stor taggannona kan väga upp till 3 kg och är därmed den största av Annona-frukterna. Ytan är mer eller mindre glest beklädd med mjuka, köttiga taggar.
     Fruktköttet är vitt med en aning fiberstruktur i en krämig massa. Smaken är normalt syrlig (därav det engelska namnet) och inte lika söt som andra annonafrukter. Några söta sorter finns dock. Äts färsk eller används till juice och som smaksättare i t.ex. glass och yogurt.

Under namnet ’graviola’ har frukten marknadsförts som naturläkemedel, bl.a. som ett mirakelmedel mot cancer. Finns som pulver och kapslar till höga priser i hälsokosthandeln. Det finns inga vetenskapliga belägg för att taggannona skulle hjälpa mot vare sig cancer eller andra åkommor. Det har också varnats för att frukten skulle ge svåra biverkningar, såsom parkinson, missfall, hallucinationer m.m. För detta finns heller inget vetenskapligt belägg.


  
Taggannona växer direkt på stammen (kauliflori). Botanischer Garten, Berlin.
 
Ur Sehrwald: Das Obst der Tropen


Tagganonna i fruktdisk med exotismer.
Berlin, Tyskland. (Till höger skymtar
mangostan och gul pitahaya)


Tagganonna på marknad i Vietnam
Foto: Thomas Kassi

<< Överst på sidan

Asimina (nordamerikansk pawpaw)
Asimina triloba

En: Pawpaw, paw-paw, papaw (wild banana, poor man’s banana, prairi banana, m.fl. lokala namn)
Obs! Ej att förväxla med papaya >>, som också kan kallas pawpaw.
Ty: Dreilappige Papau, Indianerbanane, Fr: Asiminier trilobé (trädet)


Ursprung & förekomst

Kommer från östra Nordamerika, där det är ett tämligen allmänt skogsträd i lämlig miljö. Enligt rapporter från Hernando de Sotos halft misslyckade expedition i nuvarande sydöstra USA (1539–1543) odlades den av indianstammar öster om Mississippifloden, vilket är den tidigast kända vittnesbörden om dess användning. Odlas idag i begränsad utsträckning i USA, Brasilien, Västeuropa och Krim-Kaukasusområdet som frukt- och prydnadsträd.
(Odlas på försök i Sverige, se http://jordmandel.se) OBS! Länken tillfälligt (?) ur funktion.


Beskrivning & användning

Stor buske eller litet träd sällan överstigande 10 m. Stora 25–30 cm långa blad. Purpurröda till kastanjebruna blommor. Frukten är grovt cylindrisk, något böjd och upp till ca 15 cm lång, gulgrön till brun vid mognad. Blekgult fruktkött med bananliknande konsistens (därav de lokala ”banan”namnen) och många stora kärnor. Har mycket låg hållbarhet och förekommer därför sällan eller aldrig i handeln, möjligen på lokala marknader. De oftast vildplockade frukterna äts färska, ofta kylda, men används också i bakverk och drinkblandningar, till juice och till lokalt vin.
 
Asiminafrukter.
Foto: Bo Blomquist (ovan) & Clive
Simms (nedan). Ur jordmandel.se >>

<< Överst på sidan

”Djungelannona”
Anonidium mannii (Uvaria crassipetala)

Saknar etablerat svenskat namn, därav citattecknen.
En: Jungle sop


Ursprung & förekomst

Det naturliga utbredningsområdet omfattar västra Ekvatorialafrika; från Ghana och Nigeria till Kongo, Angola och Zambia. Odlas sällan, dels för att frukter finns tillgängliga från vildväxande träd, dels för att det dröjer 10 år eller mer innan nyplanterade träd bär frukt. Finns planterade träd i bl.a. Malaysia, Australien och Hawaii, men (ännu?) inga som bär frukt.


Beskrivning & användning

Ett medelstort regnskogsträd som blir 10–30 m högt, med 20–40 cm långa blad och stora gröna blommor. Frukten liknar en jättestor annona, upp till 50 cm lång, med taktegelmönstrad yta. Den väger vanligen 4–6 kg, men ibland upp till 15 kg, vilket gör detta till den näst största av trädväxande frukter. (Störst är jackfrukt >>) En frukt kan mätta en familj på 5–6 personer. Fruktköttet är orangegult och sägs vara sött och smakrikt.
 
Bildtext


<< Överst på sidan  |  Nästa sida: Lagerväxter >>
Samtliga foto, om ej annat angivits, copyright © Etienne Edberg
All photos, unless otherwise stated, copyright © Etienne Edberg


Denna sida har producerats av Etienne Edberg NATURINFO & FOTO AB
Copyright © Etienne Edberg
info(at)ee-naturinfo(punkt)se
Denna sida uppdaterades senast 2020-02-23