Safari i Tanzania

10 dagar på safari   (11–12 dgr med resdagar)
Avresa: Aug–sept 2021 eller februari 2022 beroende på utvecklingen av pandemin

Det går att ordna specialavgångar för både små och stora grupper.
Smärre justeringar kan ske för att anpassa programmet till flygtider och aktuell årstid.



Gnu på vandring över slättlandet mellan Serengeti och Ngorongoro.

<< Tillbaka

 
Resfakta och dagsprogram


Noshörningar (spetsnoshörning)
och elefanter i Ngorongoro
 

Apbrödträd i Tarangire

”Lodgetält” i Tarangireområdet
 

Rüppelgamar i Ndutuområdet

Lejonskådning, Ngorongoro
 

Massajkvinnor

På väg ner i kratern
 

Ung sebra i Serengeti

Grantgaseller
 

Fläckig hyena

Leopardsiluett
 

Hadzajägare

Datogakvinna
 

Flodhäst

Thomsongasell
 

Leopardsköldpadda

Agam



PRISER OCH RESFAKTA

Pris: ca 35–40 000:– kr/person med del i dubbelrum.
Gäller vid minst 6 deltagare.
Exakt pris beroende på dollarkurs och flygpriser vid bokningstillfället.
Färdig grupp kan ofta få specialpris.
I priset ingår: Flyg t/r, alla i resan ingående skatter, logi med helpension under safarin, nationalparksavgifter, transporter enligt program i fyrhjulsdrivna bilar med taklucka och engelsktalande förare/guide, samt svensk naturkunnig reseledare.
Tillkommer: Visum till Tanzania (USD 50:–, erhålls på flygplatsen vid ankomsten), reseförsäkring, måltidsdrycker, eventuellt någon extra måltid i Arusha, dricks och eventuella personliga utgifter. (Dricks till chaufför beräknas till 10–15 USD/pers och dag. Därtill kutym att vid god service lämna dricks till städ- och restaurangpersonal.)

Resan arrangeras i samarbete med Indcen Resor, till vilken betalning sker, och Ramfelt Touring
Lokalarrangör i Tanzania: Lemasani Safari (www.lemasanisafari.com),
alternativt Safari Direct (www.safaridirecttanzania.com).

Information och anmälan:
Etienne Edberg: info@ee-naturinfo.se
Tel: +46(0)70 217 54 06


CAMPING
T.v.: På Naabi Hill i Serengeti.
Det är alltid extra spännande med den närkontakt med naturen som camping ger.
OBS! Numera använder vi kupoltält, som är större och bekvämare. Se bilderna nedan.

Resan kan även göras med camping.
Priset blir något lägre, men kan variera beroende på exakt upplägg.
Kontakta mig för mera info.
I priset ingår (förutom det som nämnts ovan) alla campingavgifter och all campingutrustning (kupoltält med golvyta 3x3 m, tältsängar, madrasser, sovsäckar), en privat kock och en logistikbil med förråd och utrustning. Du behöver bara ta med egen lakanspåse. Tältplatsernas standard varierar, men på alla finns vatten, dusch och toalett (ibland torrdass), ibland finns pool. Man tältar varje natt utom dag 8, då man bor på Tingitana Wilderness Camp (camping ej tillåtet i Ndutuområdet) och dag 9 (tältplatsen f.n. i dåligt skick) samt eventuellt en natt i början och/eller slutet på hotell i Arusha (om det är tvunget på grund av flygtider).
     Med camping blir programmet mer flexibelt om man vill göra ändringar på grund av vädret, djurens rörelser eller andra oförutsägbara nycker av naturen.
Bilder från en campingresa, se Safari camping >>


    Dag 1. Avresa från Skandinavien
Flyg på kvällen från Arlanda med Ethiopian Airways via Wien (teknisk mellanlandning) och Addis Abeba.

Dag 2. Ankomst Tanzania och vidare till Tarangire
Landar vid lunchtid på Kilimanjaro International Airport, som ligger mellan Arusha och Moshi i norra Tanzania. Vi möts av våra safarifordon och kör direkt till Tarangire National Park med lunchboxar på vägen. Efter en kort s.k. game drive för att se på djuren tar vi in för två nätter på Lake Burunge Tented Camp (hemsidan >>), som är ett permanent tältläger vid Lake Burunge i ett viltrikt område mellan norra Tarangire och Lake Manyara.
     Tältlodger är permanenta tältläger med stora tält under palmbladstak inredda som små bungalows med altan och en tillbyggnad på baksidan med dusch & wc. I en huvudbyggnad (oftast inte tält) finns reception, bar och restaurang. Ibland finns pool.

Dag 3. Tarangire
Heldag i Tarangire nationalpark med picknicklunch i parken. Parken är framför allt känd för sina många elefanter och stora bestånd av baobabträd (apbrödträd). Men det finns också mycket annat vilt: impala och andra antiloper, lejon, gepard, sebror, giraff, babianer m.m.
Middag och övernattning på Lake Burunge Tented Camp.

Dag 4. Lake Manyara - Karatu
Större delan av dagen tillbringas i Lake Manyara National Park. Picknick i parken. Reservatet ligger vid foten av en hög förkastningsbrant och omfattar skogsområden nedanför branten och nordvästra delen av Manyarasjön. Sjön har ett rikt fågelliv och det finns mycket flodhäst. Det är också gott om vilt i omgivningen med elefanter, flera antiloper, babianer m.m. Området är känt för sina trädklättrande lejon och med lite tur kanske vi kan träffa på dem.
     På eftermiddag åker vi till den lilla staden Karatu för middag och övernattning på Bougainvillea Safari Lodge (hemsidan >>).

Dag 5. Till Serengeti
Vi åker över Ngorongoros högländer genom ett omväxlande skogs- och bergslandskap och vidare ner till Serengetislätten och Serengeti nationalpark. Det blir viltobservationer under färden och picknicklunch. Vi tar in för två nätter på Osinon Tented Camp (hemsidan >>), som är ett halvpermanent lyxtältläger. (Flyttas två gånger om året för att befinna sig i det för årstiden viltrikaste området.)

Dag 6. Serengeti
Hela dagen i Serengeti. Beroende på omständigheter blir det kortare turer i närområdet med lunch på campen eller en längre tur med lunchpaket.
     Serengeti är Tanzanias äldsta nationalpark och ingår i ett större viltskyddsområde, som omfattar även bl.a. Ngorongorokratern och Masai Mara i södra Kenya. Vi befinner oss i hjärtat av södra Serengeti vid den årstid då gräset är som frodigast, vilket lockar stora hjordar av gräsätare: sebror, antiloper och gaseller. Det är också den tid då gnuerna samlas för att kalva. Även om den exakta tiden för kalvningen kan variera år från år, så finns hundratusentals gnuer i området, totala antalet beräknas till över 1,5 miljon.
     Det är också gott om rovdjur och under dessa dagar kan vi räkna med att se åtskilliga lejon, samt gepard, hyenor, sjakaler m.fl. Leopard är mer svårobserverad, men i trädridåerna utmed vattendragen kan man med lite tur få se en eller annan vilande på en gren.
     Middag och övernattning på Osinon tented Camp.

Dag 7. Serengeti – Ndutu
Ständigt spanande efter vilt, drar vi oss söderut från centrala Serengeti mot Lake Ndutu, som är en mindre sodasjö strax utanför nationalparksgränsen, men fortfarande inom Serengetis ekosystem. Vid denna årstid uppehåller sig en stor del av gnuerna och andra gräsätare, och givetvis många rovdjur, i detta område. Vi bor två nätter på den strategiskt belägna Tingitana Tented Lodge (hemsidan >>), som ligger i Ndutuområdet i sydöstra Serengeti.

Dag 8. Ndutuområdet
Hela dagen ägnas åt viltobservationer i Ndutuområdet. Vi kan ha ned oss picknicklunch, alt. återvänder vi till lodgen för lunch och några timmars vila och viltobservationer i lodgområdet innan vi åker ut på en kvällstur.
Middag och övernattning på Tingitana Tented Lodge.

Dag 9. Ngorongorokratern
Efter en extra tidig frukost lämnar vi Ndutu och åker till Ngorongorokratern. Detta är en väldig kaldera, dvs en stor kitteldal bildad av en instörtad vulkan. Den är drygt 600 m djup och har en areal på ca 260 kvkm. Här finns en av världens tätast viltpopulationer med stora bestånd av sebra, gnu, gaseller, buffel, m.m., periodvis upp till 25 000 djur. Det är mycket gott om lejon, och det är en av få platser där det idag finns goda chanser att se spetsnoshörnoing (svart noshörning). Fågellivet är också mycket rikt, inte minst kring sodasjön mitt i kratern. Vi har med oss lunchpaket, som vi inmundigar på kraterns picknickplats med utsikt över en flodhästpool.
     På eftermiddagen åker vi vidare till botten på Stora Riftdalen, Great Rift Valley, till sodasjön Eyasi för middag och övernattning på Sonaya Safari Lodge (hemsidan >>).
     Lake Eyasi saknar avlopp och varierar avsevärt i storlek med regnen. Även när den är som störst överstiger vattendjupet sällan 1 meter.

Dag 10. Hadzafolket och datoga vid Lake Eyasi
I gryningen innan det hunnit bli för varmt, efter en tidig frukost, går vi en kort bit för att bekanta oss med hadza (hadzabe). Hadzafolket kallas lokalt ”bushmän” (men har inget samband med bushmännen i södra Afrika) och några hundra lever fortfarande som jägare och samlare. De lever i små grupper på ett tiotal familer och livnär sig på viltkött, smågnagare, insekter, rötter och blad. Vi kommer att tillsammans med en guide träffa en hadzafamilj och lära oss mer om hur de lever. Det blir också tillfälle att följa med på traditionell jakt med pil och båge.
     Efter lunch på lodgen blir tid till lite avkoppling eller möjlighet till en kortare promenad för att njuta av utsikten över sjön.
     På eftermiddagen gör vi ett besök i en datogaby. Datoga, även kända som mangati, är ett boskapsskötande folk i Manyara-Eyasiområdet med en kultur, som påminner om de mer kända massajernas. Datoga är också kända som skickliga smeder och en lokal smed visar oss hur de tillverkar sina redskap.
     Middag och övernattning på Lake Eyasi Safari Lodge .

Dag 11. Eyasi - Arusha - hemresa
Efter frukost kör vi mot Arusha. Om så önskas finns möjlighet att besöka en en massajby. Massajerna, som vi redan tidigare stött på i Serengeti–Ngorongoroområdet, är boskapsskötande halvnomader i södra Kenya och norra Tanzania, och en stor del av dem lever fortfarande på traditionellt sätt. Vi får en inblick i hur de lever och får kanske lyssna till och se exempel på deras sånger och danser. Lunch på Pepe’s Hotel i Arusha. Eventuellt kan ges möjlighet till kort sightseeing i Arusha.
     Vidare till Kilimanjaro Airport för hemresa eller till Arusha Airport för dem som skall till Zanzibar. Flyget hem avgår på kvällen med hemkomst följande morgon.
     Eventuellt kan en hotellnatt i Arusha läggas till med hemresa följande dag (t.ex. på Pepe’s, som ligger inom gångavstånd från centrum. Ca 600 kr/natt inkl halvpension).

Dag 12. Hemkomst
Ankomst på morgonen.

Anm: Programmet kan variera något beroende exempelvis på flygtider, vädret eller djurens rörelser eller andra oförutsägbara faktorer. Reseledaren har en daglig samling (oftast eftermiddag eller kväll) för information om programmet, genomgång av dagens observationer och för att berätta om natur och kultur.



Preliminära flygtider:
Utresa
Arlanda – Addis Abeba* 24 feb 20.30–06.50+1
Addis Abeba – Kilimanjaro 25 feb 10.20–12.55
Hemresa
Kilimanjaro – Addis Abeba 5 mar 17.35–20.05
Addis Abeba – Arlanda* 6 mar 03.00–09.15
     * med teknisk mellanlandning i Wien.
     +1 = nästföljande dag




Förläng gärna resan med bestigning av Kilimanjaro.
Det är en tuff tur på grund av den höga höjden, men det krävs ingen bergsklättring, bara en trägen vandring upp genom bergsregnskog, alpin hed och öppen hällmark. Övernattning sker i enkla, men välbyggda hytter och packningen, utom en dagsäck, bärs av medföljande bärare/guider.
Ung.pris: 16 000:– kr inkl. 6 dgr, helpension + 1 natt före och 1 natt efter i Arusha.
Bilder från Kilimanjaro >>

Det går också att förlänga med vilodagar på Zanzibar.
Kontakta mig för mera info.

Fackellilja på Kilimanjaro.
<< Tillbaka
Denna sida uppdaterades senast 2021-05-05