Natur och kultur i Marocko

11 dagar


Menaraträdgården i Marrakech med Höga Atlas i bakgrunden

<< Tillbaka

 
Dagsprogram och resfakta

PRISER OCH RESFAKTA

Preliminärt pris: 16 500:– kr per person med del i dubbelrum
Enkelrum: 2 200:– kr utom sista två nätterna i Marrakech, där det ej kan garanteras.
I priset ingår: Flyg till Marrakech t/r, hotell med del i dubbelrum; frukostpension i Marrakech + en lunch/middag, i övrigt helpension, inträden och transporter enligt program, svensk färdledare.
Tillkommer: drycker, dricks, några luncher/middagar i Marrakech (där det kan vara aktuellt att gå ut på egen hand) samt eventuella personliga utgifter.
Antal deltagare: 15–18.


Teknisk arrangör: Voyage specialresor
Västmannagatan 74, 113 26 STOCKHOLM
Tel: +46(0)8-24 75 97
E-post: voyage@telia.com
www.voyagespecialresor.se

Information och anmälan:
Etienne Edberg info@ee-naturinfo.se
Tel: +46(0)70-217 54 06
Dag 1. Flyg till Marrakech
Transfer till Hotel Zalegh Kasbah & Spa i centrala Marrakech. Beroende på flygtider kan det bli chans till en första introduktion till denna sagostad, som vi kommer att bekanta oss närmare med i slutet på resan.

Dag 2. Marrakech – Tizi-n-Test – Taroudant
Vi kör söderut mot Höga Atlas och Tizi-n-Test, Testpasset. Färd i terrängbilar eller minibussar på slingrande vägar till Taroudant utmed vad som förr var en viktig karavanväg över bergen. Vi kan göra en kort avstickare till den heliga staden Moulay Brahim. I den lilla orten Asni finns en traditionell marknadsplats och kolonier av kohäger och stork. Härifrån har vi utsikt uppåt en sidodal mot Nordafrikas högsta topp Toubkal, 4.167 m.ö.h. Senare kan vi kanske besöka Tin Mal-moskén från 1156 (en av endast två moskéer i Marocko öppna för icke-muslimer). Vägen ormar sig i hårnålskurvor över passet (2.100 m.ö.h.) och vidare ner mot Sousslätten och Taroudant. Staden kallas ofta ”Lilla Marrakech” och är omgiven av en stadsmur från 1500-talet. Vi tar in på anrika Palais Salam (hemsidan>>), ett f.d. palats med egen entré direkt genom stadsmuren. Här kan man vila ut vid poolen, njuta av växt- och fågelliv i trädgården eller ta en promenad in mot centrum för att studera folklivet. På kvällen möter vi vår lokalguide Tali Aziz, erfaren bergsguide med god kunskap om land och folk (och talar såväl engelska, som franska, arabiska och det lokala berberspråket).

Dag 3. Utfärd från Taroudant.
Vi kör med terrängbilar norrut upp i bergen på en slingrande väg utmed ett vattendrag. De grönskande olivodlingarna i dalen kontrasterar mot de karga, glest arganträdsbevuxna bergsluttningarna och de snöklädda högfjällen längre bort. Vi passerar många berberbyar, möter herdar med sina getter, kvinnor som tvättar i älven eller i vattenkanaler (förebilden till Madeiras berömda levador) och barn på väg till eller från skolan (i motsats till hans företrädare satsar kung Mohammed VI hårt på att utbilda folket). Eventuellt finns möjlighet att besöka en skola och/eller ett kvinnokollektiv för framställning av arganolja. Arganträdet är en specialitet för just denna del av Marocko. Vi passerar också en judisk helgedom, som är föremål för pilgrimsfärder från hela världen, framför allt i samband med den judiska påsken. Vi gör en lätt vandring bergslandskapet (2–3 km), som avslutas i ett berberhem, där vi serveras en gedigen marockansk lunch. Måltiden inleds med en sallad, därefter en tajine (marockansk gryta) med fårkött, couscous och lokalt odlad frukt. Avslutningsvis traditionellt mintte.
Tidigt på eftermiddagen återvänder vi till Taroudant. Under ledning av lokalguiden, eller om man föredrar att gå på egen hand, kan man ströva i Taroudants marknadskvarter.

Dag 4. Taroudant – Aït Ben-Haddou.
Vi åker över den bördiga Sousslätten där citrusodlingar växlar med glesa arganbestånd. Så småningom lämnar vi slätten och kommer vi upp på höglandet som förbinder Höga Atlas med Antiatlas i söder. Vi passerar städer som Aoulouz och Taliouine med myllrande folkliv. Arganträden ersätts efterhand av mandelträd och saffranodlingar. Saffrankrokus blommar bara under en kort tiodagarsperiod på hösten, men vi stannar till i Tinfat för att smaka på saffrante och de som vill kan givetvis passa på att handla (priset brukar ligga kring hälften av vad det kostar i Skandinavien).
Färden går vidare genom ett ökenartat landskap, som dock skiftar i grönt under våren. Nästa anhalt blir i Tazenahkt, en gång i tiden bas för franska främlingslegionen, numera handelscentrum och känd framför allt för handel med mattor. Här kan man ströva i marknadskvarteren och/eller sätta sig med en kopp kaffe eller marockanskt te vid ett kafé och studera folklivet medan reseledaren och lokalguiden inhandlar ingredienserna till vår lunch, som tillagas på utvald gatugrill.
Efter lunch finns chans att göra en avstickare till ett mattkollektiv, där vi kan se hur lokal mattillverkning går till.
Färden fortsätter genom ökenlandskapet. Vi gör en kort eftermiddagsvandring genom en liten ökenravin (ca 1 km). Det förefaller först helt torrt, men vatten rinner under ytan och på några ställen, där berggrunden ligger ytligt, kommer vattnet fram — till glädje för såväl grodor och fåglar som traktens herdar med sina betesdjur. Ibland kan man finna kolokvint, med sina klotrunda frukter, som sägs vara anfader till vattenmelonen.
Vi närmar oss Ouarzazate, ökenstaden som blivit något av ett Marockos Hollywood. I omgivningarna har ökenscener från många filmer spelats in; från ”Morocco” (1930) med Gary Cooper och Marlene Dietrich till vår egen ”Arn”. Men ikväll stannar vi i den närbelägna lilla orten Aït Ben-Haddou, känd för att scener ur ”Lawrence av Arabien” och ”Gladiator” spelats in där. Vi tar in på Hotel Riad Maktoub (eller liknande) och avslutar dagen med att gå över floden och ströva runt i den gamla kasbastaden, numera världsarv, ursprungligen en karavanseraj från 1000-talet, med sina traditionella fästningslika bostäder tillika sädesmagasin.
Till kvällsmål blir det förstås en marockansk måltid med harira (traditionell linssoppa) och tajine.

Dag 5–6. Utfärder från Aït Ben-Haddou
Vi åker den korta biten till Ouarzazate, en viktig handelstad där vägen från Marrakech till öknen i söder korsar vägen från kusten (Agadir) österut. Här kan vi besöka en filmstudio, där du kanske känner igen dig bland kulisser och rekvisita från tidigare filmer. Här kan vi också besöka Kasbah Taourirt, den tidigare paschan av Glaouis palats (om den inte är stängd för besökare p.g.a. filminspeling) eller den närbelägna Tifoultoute-kasban med storkbon på taket. Man kan hälsa på den ruvande storken eller ströva i den intilliggande palmoasen.
Från Ouarzazate kan vi köra söderut utmed den spektakulära Vallée du Draa med sina palmoaser till Agdz eller Zagora (förr anhalter på karavanvägen mot Timbuktu), alternativt österut på den ”gyllene kasbavägen” utmed Dadésdalen, via Skoura med sina palmoaser och rosenodlingar, till Dadésravinens säregna klippformationer.
Exakt hur dessa två dagar läggs upp beror på väder och vind och intressen. Till kvällen återvänder vi till Aït Ben-Haddou. (Eventuellt bor vi någon av nätterna i Ouarzazate.)

Dag 7. Aït Benhaddou – Ourika
Färden går norrut mot Höga Atlas. Detta var förr en karavanväg från Marrakech till Sahara och är än idag en viktig förbindelselänk mellan norr och söder. Vägen slingrar sig utmed en dalgång förbi odlingar och berberbyar. Dadelpalmerna ersätts efterhand av poppel, valnöts- och mandelträd. Vi gör en förmiddagspaus för att sträcka på benen och få lite kaffe/te, och samtidigt finns chans att inhandla typiskt hantverk. I butikerna ser vi också exempel på landets rika tillgångar på mineral och fossil: ametist, agat, sandrosor, ammoniter, ortoceratiter, trilobiter, etc.
Vi åker över Tichkapasset (2.260 m.ö.h.) och kommer strax till grönskande alpängar. Här kan vi göra en liten lättgången vandring (2–3 km) eller bara ströva runt bland betande får och getter. Har vi tur kommer vi vid rätt tidpunkt för blåblommande ginst. Om vädret tillåter kan vi duka upp till picknick på en gräsbevuxen slänt med godsaker inköpte dagen innan i Ouarzazate.
Vägen slingrar sig brant nedåt och fortsätter norrut. Först genom ett kargt landskap med spridda berberbyar, där det på bergsluttningarna endast växer enstaka eneträd eller tuvor av dvärgpalm. Endast utmed vattnet på dalbotten grönskar små åkerlappar, popplar och valnötsträd. Men det blir grönare och där vi stannar för eftermiddagsfika är bergen klädda med täta skogar av stenek.
Sent på eftermiddagen kommer vi till Ourikadalen på norra sidan av bergen. Vi tar in på Hôtel Ourika, ett ganska enkelt hotell från 1960-talet, men med fantastisk utsikt över dalen.

Dag 8. Ourikadalen
Dalen anses vara en av de vackraste i Marocko och hit åker marrakechborna gärna på utflykt under veckoslut och helger. Det finns gott om enkla utomhusrestauranger för dem som inte föredrar att duka upp till picknick utmed flodstranden. Vi åker upp så långt vi kan, till Setti Fattma där vägen tar slut. Vi kan ströva runt i byn och kanske vidare upp i dalen. Lunch äter vi på en utomhusservering i skuggan av pilträd intill den forsande älven. Ofta passerar karavaner av mulor förbi till eller från bergsbyarna högre upp i dalen. Medan vi äter kan man ofta se strömstarar, som söker sin föda i forsen intill.
På eftermiddagen kan de som vill göra en liten vandring till en av berberbyarna på dalsidan mitt emot vårt hotell, där undertecknad har en stående inbjudan på te. Här kommer vi i kontakt med en berberfamilj i en del av dalen dit det sällan kommer turister (eftersom byn inte ligger på samma sida av dalen som stora vägen).

Dag 9. Ourika – Oukaimeden – Marrakech
Vi åker in i en sidodal till Ourika och på slingrande vägar upp till Oukaimeden, en skidort på 2.600 meters höjd bara två timmars bilresa från Marrakech. Skidorten är omgiven av röda klippor och grönskande alpängar, på våren med bestånd av gulblommande narcisser. I området finns många hällristningar, som sägs vara 5–10.000 år gamla. De visar geometriska figurer, runda ”solskivor”, människor och djur, bl.a. finns en bild på en elefant (sådana fanns här så sent som under romersk tid). Med lite tur (om det inte blåser för mycket) kan man ta liften upp till berget Oukaimedens topp (3.262 m.ö.h.), varifrån man har vidsträckt utsikt över Atlasbergens högsta delar med bl.a. Jebel Toubkal.
Efter lunch på fjällhotellet Chez Juju åker vi ner förbi Ourika och fortsätter till Marrakech. Vi bor så som man bör på en riad, dvs ett traditionellt marockanskt bostadshus byggt runt en innergård. Vi fördelar oss på Riad Saba (hemsidan>>) och en liknande grannriad, som ligger i den gamla stadsdelen inom bekvämt gångavstånd från det berömda gycklarnas torg Djema el Fna. Vi promenerar dit strax före skymningen, när det är extra stämningsfullt. Från ett kafé med utsikt över torget kan man se ner på hantverkare, dansare, gycklare, ormtjusare, m.m. medan det ropas till bön från minareterna i omgivande kvarter.
Middag kan man äta vid någon av alla matstånd som byggs upp på torget varje kväll.

Dag 10. Dagen i Marrakech
Under förmiddagen vandrar vi runt med en lokal guide, Abdullatif Mchich. Vi besöker Bahiapalatset, den forna storvesirens (ungefär motsvarande premiärminister) residens och ruinerna av Beddiplatset, där en gång i tiden Saadiedynastins sultaner bodde, men numera är hemvist för Marrakechs stora storkpopulation. Inte långt därifrån finns Saadiernas gravplats med fantastiska gipsstuckaturer och marmorpelare importerade från Italien. (Marmorn betalades med socker, som på den tiden var landets viktigaste exportvara.) Abdullatif leder oss genom de labyrintiska marknads- och hantverkskvarteren och vi besöker en kombinerad kryddbutik och apotek, där vi får lära oss en hel del om traditionell örtmedicin. Mitt i marknadskvarteren ligger Medersa Ben Yusseff, en koranskola, universitet och internat med anor från 1500-talet och aktiv fram till mitten på 1900-talet. Här bodde även kvinnliga studenter, vilket i forna tider torde varit unikt i arabvärlden.
Efter en god lunch på Palais Charamane, ett palats omgjord till restaurang, kan vi ströva i den lummiga Majorellaträdgåden, anlagd 1924 av konstnären Jacques Majorelle, idag mest känd för just denna trädgård och för den färg som dominerar stora delar av den: majorellablått. Ägs numera av en stiftelse; den senaste privata ägaren var Yves Saint-Laurent, vars grav ligger i trädgården.
Resten av eftermiddagen är fri för egna strövtåg i Marrakech. Vill någon ha guidning står undertecknad och/eller Abdullatif till förfogande.

Dag 11. Hemresa
Beroende på flygtider kan det bli ytterligare några timmar i Marrakech innan det är dags att åka till flygplatsen för återresan till Skandinavien.

Anm: Programmet kan variera något beroende på exempelvis flygtider, vädret, lokala marknander eller andra faktorer som är svåra att förutse — och kan i viss mån anpassas till deltagarnas önskemål och intressen.
Resan leds av mig med assistens av lokalguiden Tali Aziz.
<< Tillbaka
Denna sida uppdaterades senast 2015-11-22