Nyårssafari i Kenya

15 dagar. Avresa 29/12–2020


Bufflar och flamingo, Lake Nakuru, maj 2010

<< Tillbaka | English >>

 
Dagsprogram och resfakta
  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  
Samtliga bilder (utom vinjettbilden ovan) från nyårsresan 2010–2011

PRISER OCH RESFAKTA

Pris: ca 35 000:– kr per person med del i dubbelrum
Enkelrumstillägg: 4 000:– kr
I priset ingår: Flyg Stockholm–Nairobi t/r, hotell med del i dubbelrum; frukostpension i Nairobi, helpension under safarin, inträden, nationalparksavgifter & transporter enligt program, svensk naturkunnig färdledare.
Tillkommer: Visum till Kenya ($ 25:–), drycker, dricks, några måltider i Nairobi samt personliga utgifter typ reseförsäkring, vaccinationer etc.
Priset gäller vid minst 10 deltagare. Max: 15 deltagare.

Teknisk arrangör: Voyage Specialresor
Västmannagatan 74, 113 26 STOCKHOLM
Tel: +46(0)8-24 75 97
E-post: voyage@telia.com

Information och anmälan: Kontakta Voyage
eller Etienne Edberg info@ee-naturinfo.se
Tel: +46(0)70-217 54 06
Dag 1. Avresa från Skandinavien
Flyg på kvällen från Stockholm/Arlanda med Ethiopian Airlines via Rom (teknisk mellanlandning) och Addis Abeba. (Anslutning kan ske från andra avreseorter i Norden.)

Dag 2. Ankomst till Nairobi
Ankomst vid lunchtid. Efter pass- och tullformaliteter transfer till Hotel Boulevard inte långt från centrum. Efter informationsmöte på hotellet är eftermiddagen fri för egna strövtåg i den kenyanska huvudstaden. Dagen avslutas med en gemensam välkomstmiddag.

Dag 3. Nairobi och Nairobi National Park
Förmiddagen ägnas åt Nairobiparken, som ligger bara en halvtimmes färdväg från den centrala stadskärnan. Trots närheten till storstaden är nationalparken ett naturligt vildmarksområde med viltkorridorer till omgivningarna. Här får vi en första introduktion till afrikanskt storvilt; i nationalparken finns det mesta utom elefanter.
      Under eftermiddagen besöker vi Kenyas berömda nationalmuseum där världens största samling av fossila hominider finns lagrade. För den som vill finns också möjlighet att besöka Karin Blixens farm (eller kan du spara detta till dag 14).

Dag 4, Nyårsdagen. Nairobi – Naru Moru
Avresa mot Mount Kenya, som är Kenyas högsta berg med den näst högsta toppen i Afrika. Om vädret är klart har vi toppmassivets gnistrande glaciär i blickfånget när vi färdas norrut. Vid lunchtid anländer vi till Naro Moru River Lodge. Hotellet ligger vid Naro Moru River, nära foten av berget, och har en fin trädgård. Under eftermiddagen kan man ströva i trädgården och utmed älven, där man kan träffa på många intressanta växter, fåglar och smådjur, kanske en eller annan flock apor. Vi provianterar och kompletterar vid behov utrustningen inför utflykten till Mount Kenya nästa dag. Eftersom det är nyår kan vi räkna med att det blir extra festligt till middag.

Dag 5. Mount Kenya
Vi kör på en slingrande väg upp genom bergsregnskogen. Nedre delen domineras av bambusnår och Podocarpus-träd och det vanligt att man ser bufflar, skogsantiloper och olika apor, såsom Sykes’ monkey och svartvit kolobus. Vi fortsätter (om väder och väglag tillåter) till vägslutet på drygt 3 000 m.ö.h där finns enkla bungalows och en väderstation. Vi går vidare till fots upp genom den övre delen av bergsregnskogen med sin prunkande växtlighet, som domineras av johannesörtträd och Hagenia klädda med mossor, skägglavar och ormbunkar. Vid den här tiden blommar den praktfulla afrikanska fackelliljan (Knophofia thomsonii). Ännu högre upp kommer vi in i bestånd av trädljung och så småningom upp på den afro-alpina heden med sina säregna jätteörter, såsom jättekorsört (Senecio) och Lobelia, som kan nå trädliknande dimensioner.
      Exakt hur dagen läggs upp beror på bl.a. vädret. Man kan göra en lång vandring eller flera korta på olika nivåer. Sent på eftermiddagen återvänder vi till Naro Moru River Lodge för middag och övernattning.

Dag 6. Naru Moru – Samburu
Resan fortsätter vi mot de torra områdena i norra Kenya och naturreservaten Samburu och Buffalo Springs. Höglandet kring Mt. Kenya har delvis en europeisk prägel med böljande vetefält och gulblommande raps, men när vi lämnar höglandet bakom oss ändrar naturen snabbt karaktär till en torrare och sterilare vegetation. Vid lunchtid tar in på Samburu Game Lodge, där vi bor i bunglows utmed floden Ewasa N’giro (”Det Bruna Vattnet”). Det blir några timmar till vila, bada i poolen och/eller studera fåglar och smådjur i lodgeområdet. Vi hinner med en kvällstur i reservatet innan det är dags för middag med utsikt över den berömda krokodilbaren, där krokdiler matas med överblivna köttben från restaurangköket.

Dag 7. Samburu
Dagen tillbringas i Samburu- och Buffal Springsreservaten, där vi får lära känna den flora och fauna som är utmärkande för de norra delarna av landet. Här är naturen kargare än på högländerna i centrala Kenya och präglad av en växtlighet som är anpassad till ett torrare klimat med lågvuxna taggiga akacier som dominerande inslag. Vid floden är det grönare med bl.a. dekorativa bestånd av höga gaffelgrenade doumpalmer. Tack vare floden är djurlivet rikt med, förutom mycket annat, sådana specialiteter som nätgiraff, giraffgasell (gerenuk), grevysebra (smalstrimmig sebra) och oryxantilop. Det blir en morgon- eller förmiddagstur och en kvällstur i reservaten, medan de hetaste eftermiddagstimmarna är avsatta till vila eller andra egna aktiviteter.

Dag 8. Samburu – Maralal
Vi lämnar Samburu och fortsätter vår safari i nordvästlig riktning mot Maralal. Färden sker genom Samburufolkets land och i dessa ödsliga trakter kan man få en glimt av hur Afrika tedde sig före européernas ankomst. Utmed vägen möter vi il-moraner, unga krigare, i sina traditionella munderingar. Vid lunchtid når vi fram till Maralal på Laikipiaplatån och vi tar in på Maralal Safari Lodge. Intill Maralal finns ett reservat, Maralal Game Sanctuary, där vi gör en vandringstur under eftermiddagen. Under ledning av en samburu går vi bland impalaantiloper och sebror, som här är tämligen orädda eftersom samburufolket av tradition inte jagar.

Dag 9. Maralal – Lake Baringo
Morgonen ägnar vi åt ett besök i en genuin Samburuby utanför Maralal och vi får en glimt av nomadfolkens traditionella kultur i Östafrika. Laikipiaplatån ligger utanför de vanliga turiststråken och den nomaderna här är inte lika påverkad av den moderna civilisationen som andra folkgrupper i Kenya — och, framför allt, byarna är inte lika turistanpassade som många nomadbyar i anslutning till de mera kända viltreservaten.
      Vi fortsätter sedan västerut genom Pokotfolkets land mot Stora Riftdalen och anländer till Lake Baringo i tid för en sen lunch. Vi bor på Lake Baringo Club vid sjöstranden. Lake Baringo är en sötvattensjö som är känd för sina flodhästar (som nattetid kommer upp för att beta på hotellets gräsmattor), krokodiler och rika fågelliv. Sent på eftermiddagen gör vi en båttur på sjön och får närvyer av flodhästar, samt skrikhavsörnar, hägrar, kungsfiskare och andra fåglar.

Dag 10. Lake Baringo – Lake Borogia – Lake Nakuru
Vi kör söderut till Lake Bogoria som är en av Riftdalens berömda sodasjöar. Sjön ligger vackert inramad av blånande bergsmassiv. Heta källor i omgivningarna vittnar om den vulkanism som förekommit här tidigare. Stora mängder flamingo finns alltid utmed sjöns stränder eftersom det algrika vattnet fungerar som en viktig näringsreservoar. I akaciaskogarna runt Lake Bogoria kan man med tur få se den sällsynta större kudun som är en av de största och vackraste av afrikas antiloper. Vi gör kortare strövtåg vid sjön och i akaciernas skugga äter vår medhavda picknicklunch.
      Färden går vidare till Lake Nakuru som är Östafrikas i särklass mest kända fågellokal. Vi hinner med en kort runda kring sjön innan vi tar in på Lake Nakuru Lodge med enastående utsikt över sodasjön.

Dag 11. Lake Nakuru – Masai Mara
Nakurusjön är framför allt känd för sina stora mängder flamingo, periodvis i miljontal som färgar sjöns vatten rosa. Den är också hemvist för många andra fåglar. En rik däggsdjursfauna finns i sjöns omgivningar med bl.a. sebror, giraffer, antiloper, bufflar och numera även noshörningar. Efter en förmiddag i nationalparken fortsätter vi till de oändliga grässavannerna i sydvästra Kenya. Målet är Masai Mara Game Reserve i hjärtat av massajland. Inkvartering på Fig Tree Camp vid Talekfloden och när skymningen faller börjar den konsert av olika djurläten som hör den afrikanska natten till. Fig Tree Camp är ett permanent tältlä:ger med stora safaritält utrustade med alla de bekvämligheter som finns i ett hotellrum av god standard; sängar, el, dusch och wc.

Dag 12. Masai Mara
Dagen tillbringas i Masai Mara, som är en del av Serengetis ekosystem och ett av jordens viltrikaste naturområden där det afrikanska storviltet fortfarande lever i frihet. Landskapet är böljande med vidsträckta grässavanner befolkade av stora hjordar av slättvilt; sebror, thomson- och grantgaseller, impala, topi, buffel, giraffer, elefanter etc. Området är också ett paradis för rovdjur av olika slag. Det är gott om lejon och dessutom finns gepard, leopard, fläckig hyena, sjakaler m.m. Det vi eventuellt missat tidigare under resan finns goda chanser att se här. Vanligen blir det en morgon- eller förmiddagstur och en kvällstur, medan eftermiddagen är fri för egna aktiviteter.

Dag 13. Masai Mara – Nairobi
Efter en tidig morgonutfärd i reservatet lämnar vi Masai Mara och de vidsträckta savannerna för återfärd till Nairobi. På eftermiddagen är vi tillbaka på Hotel Boulevard.

Dag 14. Hemresa
Förmiddagen till eget förfogande i Nairobi. På eftermiddagen transfer till flygplatsen för återresa till Skandinavien via Addis Abeba. Planbyte vid midnatt för den fortsatta flygresan till Stockholm/Arlanda.

Dag 15. Hemkomst
Ankomst på morgonen (med gott om tid för eventuell anslutning till din hemort).

Anm: Programmet kan variera något beroende på exempelvis vädret, djurens rörelser eller andra oförutsägbara nycker av naturen. Reseledaren har en daglig samling (oftast eftermiddag eller kväll) för diskussion om programmet, genomgång av vad vi sett och för att berätta om natur och kultur.
      Om du vill veta mer i detalj om hur resan kan te sig kan du beställa en resedagbok med artlista från en tidigare tur och/eller tillhörande bildserie.

Preliminära flygtider:
Utresa
Arlanda – Addis Abeba 29 dec 20.00–07.50*
Addis Abeba – Nairobi 30 dec10.00–12.00
Hemresa
Nairobi – Addis Abeba 11 jan 18.15–20.15
Addis Abeba – Arlanda 12 jan 00.20–09.00
* = nästföljande dag
<< Tillbaka
Denna sida uppdaterades senast 2014-08-16