Donaudeltat och Dobrogea

10 dagar, avresor (ännu inga datum satta)

Liknade resa planeras för Curomed i september 2020 >>


Pelikaner och skrattmåsar, Uzlinasjön, Donaudeltat.

<< Tillbaka

 
Dagsprogram och resfakta
  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  
Donaudeltat, stort som Gotland, är mest känt för sitt rika fågelliv med två arter pelikaner, svart ibis, nästan samtliga av Europas hägerarter etc. Men där finns också ett rikt djurliv i övrigt med utter, flodiller, kärrsköldpadda, klockgroda, lövgroda, många vackra sländor och fjärilar, och därtill en varierande och intressant flora. Deltat är inte bara våtmarker; där finns öar med jordbruk, betesmarker, stäpper, sanddyner och urskogsartade lövskogar. Befolkningen i deltat, som kallas lippovener, härstammar från Ukraina, varifrån de flydde på 1600-talet för att undgå religiösa förföljelser. De har levat tämligen isolerade in i sen tid och därför bevarat mycket av sin ursprungliga kultur. Området söder om deltat, Dobrogea, är gammal kulturbygd där skyter, greker, romare, bysantiner och turkar lämnat spår efter sig. Stora delar utgörs idag av enehanda jordbruksmarker, men det finns områden med intressant natur, såsom kalkstensraviner och lövskogspartier. I det kuperade Dobrogeamassivet i nordväst finner vi ett omväxlande och strövvänligt backlandskap där odlingar växlar med hagmarker och ädellövskogar
      Helt naturligt blir det mycket båt på den här resan; större delen bor vi på ett flytande hotell. Men vi kommer också att ströva på de stora öarna, hälsa på i fiskebyar, vandra i Dobrogeamassivet och titta på områdets viktigaste arkeologiska minnesmärken.


Dag 1. Flyg till Bukarest
Transfer till centralt beläget hotell Bukarest. Beroende på flygtider blir det en längre eller kortare orienteringstur i den rumänska huvudstaden. Middag på restaurang i gamla delen av staden.

Dag 2. Bukarest – Murighiol
Under färden äter vi picknick och gör en kort vandring i Dobrogearavinen, som är en liten kalkstensravin med spännande klippformationer och intressant växt- & djurliv. Sedan fortsätter vi till Murighiol, som är sista fastlandsutposten vid Sf. Gheorghe-kanalen, den sydligaste av deltats tre huvudarmar. Här väntar en hotellbåt, på vilken vi bor de närmaste fyra nätterna. Hytterna ombord är små, men samtliga har dusch och toalett.

Dag 3–6. Utfärder i deltat
Vårt ”båtell” förflyttar sig i deltat genom vindlande kanaler och över stora och mindre sjöar. Kanalerna kantas av vassar, betesmarker, galleriskogar och långsträckta fiskebyar. Hela tiden passerar en enastående variation av våtmarksfåglar revy: änder, skarvar, hägrar, pelikaner, ibisar, havsörn, kärrhökar, etc. Vi möter allt från små roddbåtar till stora havsgående lastfartyg. Vi lägger till för övernattning vid exempelvis Sf. Gheorghe, där flodarmen med samma namn mynnar i Svarta Havet, vid lilla fiskebyn Rosulet och/eller nära Crisan mitt i deltat. Med mindre båtar gör vi utfärder till Sachalinön i Svarta Havet och genom småkanaler inne i deltat. Vi vandrar i stäpplandskap, genom fiskebyar och i lövskogar på de stora öarna Caraorman och/eller Letea. Det blir givetvis chans till bad och fiske. En kväll brukar det bli grillafton vid en lägereld.

Dag 7. Murighiol – Dobrogeabergen – Tulcea
Buss till Macinbergen i nordvästra Dobrogea, där vi vandrar i det kuperade lövskogs- och hagmarksandskapet. Här finns bl.a. stor chans att träffa på den moriska landsköldpaddan, som är vanlig i området. Vi besöker Saonklostret, där nunnorna serverar en utsökt lunch tillagad av råvaror de själva producerat. Övernattning i Tulcea, romarnas Istria, som är huvudort för deltat och norra Dobrogea. På kvällen kan man strosa utmed strandpromenaden och studera folklivet och se på alla olika sorters båtar förtöjda i flerdubbla rader vid kajen.

Dag 8. Tulcea – Constanta (eve. Mamaia)
Bussfärd söderut med bl.a. uppehåll vid Enisala (där det finns en stor biätarkoloni) och i Babadagskogen. En stor del av dagen tillbringas vid Histria, där studier av grekisk-romersk-bysantinska ruiner kan kombineras med fågelskådning och bad. Vidare till Mamaia eller Constanta för middag och övernattning.

Dag 9: Constanta – Bukarest
Tid för bad, sightseeing och/eller shopping i Constanta. Lunch i Mihail Kogalniceanu och vidare färd till Bukarest. Middag och övernattning på centralt beläget hotel.

Dag 10: Hemresa.
Beroende på flygtider kan det bli möjlighet till sightseeing i Bukarest, kanske besök på ”bymuseet”, som är ett utomhusmuseum med hus och gårdar från hela Rumänien (ungefär som Skansen i Stockholm). Transfer till flygpatsen för hemfärd.

Anm: Dagsprogrammet är preliminärt och kan variera beroende på exempelvis flygtider, vädret och vattennivån i deltat. De angivna programpunkterna kommer att ingå, men eventuellt i annan ordning.


PRISER OCH RESFAKTA

Preliminärt pris: 17 500:– kr per person med del i dubbelrum
Enkelrum: 2 500:–
I priset ingår: Flyg t/r Bukarest, logi med helpension, transporter enligt program, lokalguide och svensk naturkunnig reseledare.
Flyg från Kastrup eller Arlanda. Kan ordnas från andra orter i Norden, eventuellt kan en anslutningsavgift tillkomma.
Tillkommer: Måltidsdrycker (i regel ingår mineralvatten), dricks och personliga utgifter.
Priset gäller vid minst 10 deltagare. Men med något justerat program går resan att genomföras med 4–6 personer (eller ordnas vid annan tidpunkt för specialgrupp).

Teknisk arrangör: Voyage Specialresor
Västmannagatan 74, 113 26 STOCKHOLM
Hemsida: www.voyagespecialresor.se
Tel: +46(0)8-24 75 97, mobil: +46 (0)702-17 06 15
E-post: voyage@telia.com

Information och anmälan:
Kontakta Etienne Edberg info@ee-naturinfo.se
Tel: +46(0)70-217 54 06

  

Om du vill veta mer i detalj om hur resan kan te sig kan du beställa en resedagbok med artlista från resan i september 2011 och/eller tillhörande bildserie.


Karpaterna

  

Vid tillräckligt intresse går det att förlänga resan till två veckor (15 dagar) och inleda eller avsluta med några dagar i Karpaterna. Mer information på begäran.

<< Tillbaka
Denna sida uppdaterades senast 2017-02-10