Fam. Polygonaceae, slideväxter

 

<<— | Bovete | Havsdruva | —>>

 

 
GÅ TILL
Startsidan >>

Inledning >>
Facit >>

Frukttyper >>
Fruktnamn >>
 

Fruktlista >>
Register >>
Galleri >>

Boktips >>
Webbtips >>


Naturinfo & Foto AB
Etienne Edberg
 
Detta är en preliminär provsida,
som uppdateras efterhand




Bovete
Fagopyrum esculentum

En: Buckwheat
No: Bokhvete (bokmål), bokkveite (nynorsk), Da: Almindelig boghvede
Ty: Echte Buchweizen, Gemeiner Buchweizen, Fr: Sarrasin, blé noir


Ursprung & förekomst

En asiatisk växt, som domesticerades för kanske 8000 år sedan, troligen i Yunnanområdet i nuvarande Kina, där ursprungsformen (ssp. ancestrale) fortfarande växer. Därifrån spreds den till Centralasien och vidare till Mellanöstern och Europa. Äldsta fynden i Europa är från Finland (drygt 5000 år f.Kr) och Balkan (ca 4000 år f.Kr), men den förefaller ha varit okänd i antika Grekland och Rom. Kan ha kommit (återkommit?) till Europa med mongolerna och har odlats norrut till södra Skandinavien sedan medeltiden. Odlas idag i stora delar av världen, men i strörre omfattning endast i delar av Östeuropa samt i Himalayaområdet där det ställvis är stabelföda. Har fått allt större betydelse inom hälsokosthandeln, bl.a. som alternativ till mjöl för glutenintoleranta.


Beskrivning & användning

En upp till 1,5 meter hög ettårig ört med strödda pillika blad och små vita–rödaktiga väldoftande blommor. Frukten är en liten mörkbrun trekantig nöt, som används för framställning av mjöl. Traditionellt görs exempelvis blini (ryska plättar) och soba (en sorts japanska nudlar) av bovetemjöl. Används i bl.a. USA och Östeuropa till gröt och pannkakor, även i müsli och som förtjockningsmedel i sopor och såser. Vid brödbak eller pasta blandas det oftast med vete, ris eller majs.
     Bovete innehåller inte gluten och används därför ofta i produkter för glutenintoleranta (celiaki).
     Brukar kallas ett ’pseudocereal’ (falskt spannmål) eftersom det inte hör till gräsfamiljen, men används på samma sätt som sädesslagen. Exempel på andra pseudocereal är amarant (Amaranthus spp.), chia (Salvia hispanica) och quinoa (Chenopodium quinoa)>>



Sibirisk bovete (tatarisk bovete)
Fagopyrum tataricum
     En: Tartary, green, or bitter buckwheat
     Ty: Tatarischer oder Falscher Buchweizen, Fr: Sarrasin de tartarie
Liknar vanligt bovete och kan användas på samma sätt. Odlas främst i ursprungsområdet i Himalaya, men även på en del håll i Europa och Nordamerika. Den är tåligare mot frost och passar därför bättre i bergstrakter och på nordligare breddgrader.
 
Blommande bovete. Bergianska
trädgården, Stockholm


Frukter. Botaniska trädgården,
Lunds universitet

<< Överst på sidan

Havsdruva
Coccoloba uvifera

En: Sea grape (seagrape), bay grape
Ty: Meertraube, Seetraube, Fr: Raisin bord-de-mer, raisin marine


Ursprung & förekomst

Växer på sandstränder utmed tropiska Amerikas atlantkust, inklusiev södra Florida, och i Karibien. Planteras i varma länder, framför allt i Florida, som prydnad, för att stablisera sanddyner och som vindskydd, mer sällan för frukterna. Eftersom den är salttålig passar den bra att plantera i kustområden. Införd och förvildad på bl.a. Hawaii och Réunion.


Beskrivning & användning

Städsegrön buske eller träd med stora runda blad. I utsatta lägen växer den som en meterhög krypande buske, på mer skyddade växtplatser som ett upp till 10–15 m högt träd.
     Frukterna hänger i klasar, de är runda eller päronformade, i storlek som druvor och vinröda vid mognad. De består av en rund kärna (fröet) omgivet av ett tunnt lager fruktkött bildat av blomhyllet. Frukterna kan ätas färska, kokas till saft, gelé och sylt, eller jäsas till vin. Skördas vanligen vildväxande.



Förväxla ej med russinefedra (Ephedra distichia), som är helt obesläktad, men kallas ’havsdruva’ på flera språk (en: sea grape, fr: raisin de mer, ty: Meerträubel). Den växer från Central- och Sydeuropa till Kazakstan, gärna på stränder och sandig mark. En nakenfröig växt med röda bärliknande kottar. Har viss användning som medicinalväxt, dock de gröna delarna, ej ”bären”.


Russinefedra. Donaudeltat, Rumänien
 
Havsdruva. Kuba. Foto: Åsa Sandström


Detalj av bilden ovan.

<< Överst på sidan  |  Nästa sida: Sandelträdsväxter >>


Allmän info


Samtliga foto, om ej annat angivits, copyright © Etienne Edberg
All photos, unless otherwise stated, copyright © Etienne Edberg


Denna sida har producerats av Etienne Edberg NATURINFO & FOTO AB
Copyright © Etienne Edberg
info(at)ee-naturinfo(punkt)se
Denna sida uppdaterades senast 2017-12-10