Fam. Lauraceae, lagerväxter

 

<<— | Avocado | Lagerbär | —>>

 

 
GÅ TILL
Startsidan >>

Inledning >>
Facit >>

Frukttyper >>
Fruktnamn >>
 

Fruktlista >>
Register >>
Galleri >>

Boktips >>
Webbtips >>


Naturinfo & Foto AB
Etienne Edberg
 
Detta är en preliminär provsida,
som uppdateras efterhand






Avokado (advokatpäron, alligatorpäron)
Persea americana (P. gratissima)

En: Avocado, alligator pear (Jamaica), butter fruit
No: Avokado, Da: Avokado, Ty: Avocado, Fr: Avocat


Ursprung & förekomst

En mycket gammal kulturväxt i södra Mexiko, där den odlades av bland andra azteker och mayaindianerna. (Namnet sägs komma från aztekernas ord för testikel.) Arkeologer har funnit frön, som tyder på odling så långt tillbaka som 8 000 år f.Kr. Inkafolket lanserade den i Peru på 1400-talet. De spanska conquistadorerna fann den i Mexiko och Peru och förde den med sig till andra delar av den tropiska världen. Kommersiell produktion kom igång i Florida och Kalifornien i början på 1900-talet, men den var ganska svårsåld i början. Den odlas idag i de flesta tropiska och subtropiska områden och det finns även sortar som klarar frost.


Beskrivning

Avokado är ett högt träd, ibland över 20 m. Den blommar med klasar av små ljusgröna blommor, varav bara ungefär en på 5 000 sätter frukt. Frukten är ett stort, päronformat och enfröigt bär med ett ganska segt skal och krämigt grönt fruktkött. Det finns en mängd olika sorter av varierande storlek, färg, knottrighet och skaltjocklek, men bara några få utvalda sorter förekommer utanför produktionsländerna. Dessa är vanligen ganska små, mörka och knottriga. Andra sorter kan vara upp till 20 cm långa, gröna och släta.
     Det går inte att avgöra mognadsgraden på utseendet, utan man måste klämma på dem (försiktigt!) och de skall ge efter för lätt tryck. Om den är för hård kan man snabba på mognadsprocessen genom att lägga den i en plastspåse, gärna tillsammans med äpplen (som producerar eten).


Användning

Används oftast till förrätt eller i sallader, men förekommer även i soppor, varmrätter och desserter. Får dock ej koka, utan i varma rätter lägger man i fruktköttet efter tillagning.
 
Avocado. Funchals botaniska trädgård.
Madeira.




<< Överst på sidan

Lagerbär
Laurus nobilis

En: Laurel, sweet bay, bay laurel, true laurel
No: Laurbær, Da: Laurbær, Ty: Lorbeer, Fr: Baies de laurier


Ursprung & förekomst

Medelhavsområdet. Odlas som prydnadsväxt lite varstans, i begränsad utsträckning även i Norden.


Användning

Det är framför allt bladen som används; till lagerkransar att kröna hjältar och lärde, samt som krydda till exempelvis ansjovis och grytor.
     Ur frukterna, bären, kan extraheras doftämnen (lagerbärsessens) genom ångdestillering. Var förr var rätt vanligt i parfym, men är numera ersatt av andra liknande dofter, eftersom den ”äkta” varan idag är förbjuden i kosmetika inom EU. Lagerbärsolja kan framställas genom varmpressning eller urkokning, och används till salvor och tvål (t.ex. aleppotvål med lagarbärsolja och arganolja >>).
 
Lagerbär. Samos, Grekland.


<< Överst på sidan  |  Nästa sida: Fjärilsrankeväxter >>


Samtliga foto, om ej annat angivits, copyright © Etienne Edberg
All photos, unless otherwise stated, copyright © Etienne Edberg


Denna sida har producerats av Etienne Edberg NATURINFO & FOTO AB
Copyright © Etienne Edberg
info(at)ee-naturinfo(punkt)se
Denna sida uppdaterades senast 2015-01-12