Fam. Grossulariaceae, ripsväxter

ingick tidigare i familjen Saxifragaceae, stenbräckeväxter

 

<<— | Krusbär | Svarta vinbär | Röda & vita vinbär | —>>

 

 
GÅ TILL
Startsidan >>

Inledning >>
Facit >>

Frukttyper >>
Fruktnamn >>
 

Fruktlista >>
Register >>
Galleri >>

Boktips >>
Webbtips >>


Naturinfo & Foto AB
Etienne Edberg
 
Detta är en preliminär provsida,
som uppdateras efterhand





Krusbär importerade från Belgien


Krusbär (stickelbär)
Ribes uva-crispa (R. grossularia)

En: Gooseberry
No: Stikkelsbær, Da: Stikkelsbær, Ty: Stachelbeere
Fr: Groseilles à maquereau, croupoux, péteuse


Ursprung & förekomst

Vildväxande i Europa, nordvästra Afrika samt västra och södra Asien österut till Himalaya. I södra delarna av utbredningsområdet växer den i bergstrakter. Sprider sig lätt från odlingar, varför exakt ursprung är svår eller omöjlig att fastställa. Den är ganska vanlig i södra och mellersta Sverige, men med största sannolikhet är den från början förvildad.
     Odlade krusbär (Ribes Grossularia-Gruppen) finns av många sorter. Vissa kan vara förädlade ”vanliga” krusbär, men ofta rör det sig om korsningar med större eller mindre inblandning av närstående arter.


Beskrivning & användning

En taggig buske med små handflikiga blad. Frukten är ett mångfröigt bär, som sitter ensam eller några få tillsammans. Kan vara rund, oval eller ibland päronformad, luden eller kal. Storleken kan variera från 1 till 3 cm beroende på sort, färgen gul, grön eller purpurröd. Karaktäristiskt är längsgående ljusa ränder och foderrester i toppen.
     Kan ätas färska eller användas till pajer, kräm, sylt, marmelad, vin, m.m.



Spärrkrusbär
Ribes divaricatum
     En, amer: (Wild) Gooseberry, brit: Worcesterberry
En nordamerikansk art (från Kalifornien till British Columbia) med centimeterstora svarta bär med söt smak. Har av tradition använts som föda av den amerikanska ursprungsbefolkningen. Planteras i Nordamerika för bären, i Europa även som häckväxt och som ympunderlag för krusbär och vinbär. Används också i korsningar och kan ingå i vissa krusbärssorter.

Worcesterbär
Ribes Grossularia-Gruppen
     En: Worcesterberry
Förädlade spärrkrusbär eller vissa hybrider vari spärrkrusbär ingår.



”Blott Sverige svenska krusbär har.”
Så skrev Carl Jonas Love Almquist i ”Om svenska rim” (1838). Men vad
han nog inte visste är att krusbär inte är speciellt svensk. Troligen införd
till Sverige i slutet på medeltiden och sedan har den spritt sig från odlingar
ut i naturen. Första kända fynduppgift som vildväxande är från 1700-talet.
  Vad bjuder oss uppriktigt Afrika?
  Vad visa kan Amerika?
  Vad Asien? Vad allt Europa?
  Jag trotsar öppet allihopa.
  Men Skandinavien – det är alla dar!
  Blott Sverige svenska krusbär har.



”Svenska” krusbär, ännu ej mogna.
Trädgård i Uppland.
 
Egenodlade krusbär. Sverige
Foto: Christer Forsgren




Frutti di bosco – ”skogsfrukter” i en
frukt- och delikatessbutik i Siena, Italien.
Med krusbär, björnbär, hallon & vinbär.


Krusbär. Detalj av bilden ovan.

<< Överst på sidan

Svarta vinbär, tistron, solbär
Ribes nigrum

En: Blackcurrant (black currant), European blackcurrant
Ej att förväxla med ’currants’ = korinter, se vindruva >>
No: Solbær, Da: Solbær, Ty: Schwarze Johannisbeere, Fr: Cassis, groseille noir


Ursprung & förekomst

Ursprungligt vildväxande i norra halvan av Europa och Asien till centrala Sibirien, Kaukasus och Himalaya. Eftersom den lätt sprider sig från odlingar är exakt ursprung svår att fastställa. I odling är den känd från Ryssland på 1000-talet, men i Västeuropa först från 1600-talet. Odlas idag i tempererade delarna av Europa och norra Asien samt i viss utsträckning i Anderna och Nordamerika. (Förbjuden i delar av USA eftersom den är mellanvärd för en svampsjukdom som angriper Pinus-arter, d.v.s. tallar.)


Beskrivning & användning

Medelstor buske med handflikiga blad. Frukten är ett svart centimeterstort bär, som sitter flera tillsammans i små klasar. Det finns odlade sorter med gröna, gula eller vita bär. Kan ätas färska, men används främst till saft, sylt, gelé, till att smaksätta glass, yogurt, cheesecake m.m. och som krydda i såser. Givetvis också till alkoholhaltiga drycker såsom ’crème de cassis’ (svartvinbärslikör) och ’kir’ (svartvinbärslikör blandat med vitt vin).

I odling förekommer också korsningar med en eller flera närstående arter, såsom krusvinbär (svart vinbär x krusbär eller svart vinbär x krusbär x spärrkrusbär).

 
Bildtext


Bildtext

<< Överst på sidan

Röda vinbär
Ribes Röda Vinbär-Gruppen

En: Redcurrant (red currant)
Ej att förväxla med ’currants’ = korinter >>
No: Rips, Da: Rips
Ty: Rote Johannisbeere, Fr: Groseille (à grappes)

Det vi i dagligt tal kallar ’röda vinbär’ är ett samlingsnamn för rödfruktiga vinbärssorter, d.v.s. trädgårdsvinbär och skogsvinbär (se nedan), hybrider mellan dem och vissa andra hybrider vari någon av dessa två ingår. Några av dessa hybrider har fått egna namn, men ingår ändå i Röda Vinbär-Gruppen. Exempel är:
Slottsvinbär (Ribes x houghtonianum). En korsning mellan trädgårdsvinbär och skogsvinbär.
Survinbär (R. x pallidum). Korsning mellan skogsvinbär och väst–centraleuropeiska alpvinbär Ribes petraeum.
     En 1–2 meter hög lövfällande buske med upprätta grenar och handflikiga blad. Frukterna, de röda bären, hänger i klasar. De har syrlig smak och kan ätas färska, men används mest till sylt, gelé, saft och vin. Blandas ofta med andra bär, i exempelvis billig lingonsylt kan lingonen vara uppblandade med röda vinbär.


Trädgårdsvinbär
Ribes rubrum (R. sylvestre, R. vulgare)
     En: Garden currant
     No: Hagerips, Da: Have-rips, Ty: Garten-Johannisbeere
Odlas i Europa och norra Asien till Korea, i Nordamerika och i de sydliga delarna av Anderna. Förekommer ställvis förvildad.

Skogsvinbär
Ribes spicatum
     En: Wild currant, downy currant, northern red currant
     No: Villrips, Da: Vild-rips, Ty: Ährige Johannisbeere
Detta torde vara ursprungsformen till odlade röda vinbär och finns vildväxande från Nordeuropa till Sibirien. Odlas i viss utsträckning i bl.a Norge. Mycket lik trädgårdsvinbär och tidigare har båda betraktats som en underarter av ’röda vinbär’ (och görs så fortfarande av vissa botaniker).



Vita vinbär
Ribes Vita Vinbär-Gruppen
     En: White currant
’Vita vinbär’ är ett samlingsnamn för blekskära och vitfruktiga sorter av röda vinbär, d.v.s. trädgårds- och skogsvinbär, samt hybrider med dessa, som helt eller delvis saknar det ämne som ger den röda färgen (anthocyanin). De odlas mest som trädgårdsväxt, mera sällan kommersiellt. Användes på samma sätt som röda vinbär.
 
Röda vinbär. Privat trädgård i Skåne.


Röda vinbär, inköpta i Sverige, men
odlade i Holland och packade i Belgien.


Vita och röda vinbär. Italien
Detalj av bild högre upp på sidan.

<< Överst på sidan  |  Nästa sida: Vinrankeväxter >>


Allmän info


Samtliga foto, om ej annat angivits, copyright © Etienne Edberg
All photos, unless otherwise stated, copyright © Etienne Edberg


Denna sida har producerats av Etienne Edberg NATURINFO & FOTO AB
Copyright © Etienne Edberg
info(at)ee-naturinfo(punkt)se
Denna sida uppdaterades senast 2017-12-11